изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:50 EEST
ПРАВОСЛАВЕН НАРЪЧНИК 2012 ГОДИНА    
Общество  И за тази година Варненският и Великопреславски митрополит  д-р Кирил издаде и митрополията разпространи в епархията „Православен наръчник 2012 година”. Авторът  пише: „Посвещава се на 250 години от написването на История Славянобългарска /1762 г./ и всички  будители и църковни учители.

 ” Варненският и Великопреславски  митрополит Кирил е доктор по богословие на Московската духовна академия, също така е редовен член на Международната академия по информатика, редовен член на Академията по проблемите на безопасността, отбраната и правовия ред на Руската федерация.

За значението на настоящия Православен наръчник 2012 г., авторът пише: ”В настоящото издание се постарахме да представим още една възможност на православните християни да бъдат много по-добре осведомени. Става дума за това, да знаем какви апостолски и евангелски четива се полагат за всеки Божи ден. Може би по този начин ще предложим улеснения и на свещениците в тяхното им служение.” Той разглежда също видовете богослужения и как да бъдат организирани.

       Представя „История славянобългарска”, като отбелязва, че „е първото произведение на българската историография, написано от Паисий Хилендарски в Хилендарски манастир в периода  1760-1762 г.”

       Отделя място чрез кратки очерци на неговите предшественици. Като подчертава, че „Варненският и Преславски митрополит Симеон /1840-1937 г./ е на своята катедра в продължение на цели 65 години /1872-1937 г./ - случай без прецедент в православния свят. ”Той е „не само образцов и авторитетен йерарх, но и учен, преводач, публицист, мемоарист. А също така - исторически деец, един от „строителите на  съвременна България”; да добавим и учител, просветител, благодетел.”

           Митрополит Симеон е отделял много внимание и грижи за Добричка духовна околия. Един от новите храмове, който е построен в периода 1872-1937 г., е храм „Света Троица”-гр. Добрич. Митрополит Симеон е инициатор за изграждането му, подсигурил архитект Петко Момчилов - един от най-известните архитекти в края на 19 и началото на 20 век в България за автор на проекта. Митрополит Симеон следял от близо строителството и оказва ценно съдействие. И на 22 май 1911г. освещава храма заедно със Скопския митрополит Теодосий.

             Вторият митрополит на Варненска и Преславска епархия е митрополит Йосиф - от 26 декември 1937 г. до 8 ноември 1988 г. Неговата дейност е в труден исторически период. Той полага много усилия за възстановяване дейността на Българската православна църква в Добричка духовна околия след  25.09.1940 г., когато Южна Добруджа влиза отново в пределите на България.

           Любезният читател ще се запознае за всеки ден на 2012 г. с данни за православния календар, четива, църковна история, граждански календар, подходящ цитат, който за 11 януари 2012 г. е: „Помнете вашите наставници, които са проповядвали словото Божие, и като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им.”

            В заключение, това е един интересен наръчник за читателя, който се интересува от Българската православна църква и историята на България.

 Тодор Нинов

 


Сходни връзки

ПРАВОСЛАВЕН НАРЪЧНИК 2012 ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди