изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:44 EEST
РЗИ ЗАПОЧВА РАБОТА ПО ПРОГРАМА "ИНФОРМИРАНИ И ЗДРАВИ"    
Интервюта

Д-р Николинка Минчева - зам.-директор на Регионалната здравна инспекция в Добрич, пред НДТ



 

- Д-р Минчева, Регионалната здравна инспекция бе създадена през м. г. Бихте ли разказали за настъпилите структурни промени?

- Бившият Регионален център по здравеопазване се обедини с бившия РИОКОЗ. Структурата, която се занимава с храните, премина към Агенцията по храните. Така бяха направени структурните промени - агенцията премина към Министерството на земеделието, а другите РЦЗ и РИОКОЗ се вляха в една инспекция към Министерството на здравеопазването. Това стана фактически от март м. г. и от април сме Регионална здравна инспекция.

- Какви са основните дейности на РЗИ?

- Имаме пет дирекции. Едната е обща и се занимава с административното обслужване в РЗИ. Има дирекции "Медицински дейности", бивш РЦЗ, която се занимава с контрола на лечебните заведения. Другата дирекция е "Здравен контрол", която упражнява здравния контрол на територията на областта. Дирекция е "Надзор на заразните болести" се занимава с епидемиологията изобщо и епидемиологичния контрол на заведенията и здравните кабинети. И петата дирекция, която работи по профилактиката, е "Профилактика на болестите".

- В навечерието сме на Световния ден на здравето. Бихте ли разказали за някоя от програмите, по които работите?

- В момента най-актуална е програмата "Информирани и здрави", по която тепърва ще бъде проведена кръгла маса във Варна за нашия регион - Добрич, Шумен, Търговище и Варна. Тя ще включва няколко компонента - битов травматизъм, транспортен травматизъм, ограничения на сол, ограничение употребата на наркотици. Ще бъде акцентирано на тези проблеми основно, ще бъдат поканени представители на различни институции.

- Работите много активно с децата, организирате прояви по различни поводи. Какво е впечатлението Ви - откликват ли учителите на вашите инициативи. Защото е факт - отношението на човек към здравето му се формира от детска възраст.

- Винаги, когато сме се обръщали към Регионалния инспекторат на образованието с някакъв апел или да направят някаква логистична връзка между нас и училищата са откликвали. Работи се успешно с децата.

- Кои са основните болести, от които страда добруджанецът?

- На първо място са сърдечно-съдовите заболявания. За съжаление, на второ място са неопластичните /злокачествените/ заболявания, там имаме един бум. Можем да прибавим и травматизмът, който не е заболяване, но е един голям проблем. Имаме увеличение на пострадалите от автомобилните катастрофи.

- А в детска възраст?

- При децата, бих казала, водещи са заболяванията на белодробната система.

- Обикновено българинът отива на лекар когато е много болен. В навечерието на Световния ден на здравето каква препоръка бихте дали на читателите ни?

- Бих се обърнала към читателите да обърнат сериозно внимание на превантивната медицина. Да ходят редовно на профилактични прегледи. Колкото и страшни да са заболяванията, когато се хванат в един ранен стадий има много възможности за лечение, много добра е прогнозата.  

 

Разговаря Мариела БОНЧЕВА     

 


Сходни връзки

РЗИ ЗАПОЧВА РАБОТА ПО ПРОГРАМА "ИНФОРМИРАНИ И ЗДРАВИ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди