изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:27 EEST
ВРЪЧВАТ ДИПЛОМИ НА СТУДЕНТИ ВЪВ ФРАНКОФОНСКАТА ПРОГРАМА „АЛБЕНА” КЪМ НБУ    
Образование

40 студенти от Франкофонската програма по туризъм на НБУ в Албена, випуск‘2011, ще получат дипломите си за степен бакалавър за специалност „Мениджмънт на хотелиерство и ресторантьорство”, съобщи директорът на Славянка Стамова. Церемонията ще се състои на 27 април в конферентната зала на петзвездния хотел „Фламинго Гранд”.



 На нея ще присъстват декани от Нов български университет, директори на Факултети, представители на община Балчик, бивши и настоящи преподаватели на МХР-НБУ-Албена. Специален гост ще бъде Жан Мишел Арну - представител на Министерството на образованието на Република Франция и  съучредител на Франкофонска програма - Албена към Нов български университет.

През 2003 г. Славянка Стамова бе удостоена с най-висшия орден за развитие на международното сътрудничество, който Министерството на образованието на Франция й връчва и тя става "кавалер на академичните палми на Франция", носител на Наполеонов орден.
Завършила е френска филология, а по-късно преподава 19 години в езикова гимназия "Гео Милев" в гр. Добрич, където през 1981 г. основава френската секция в дотогавашната немска гимназия. В сферата на туризма навлиза за първи път през 1994 г., когато в курорта Албена пристигат първите френски туроператори. По-късно заминава за Ница, където специализира ресторантьорство във висшето хотелиерско училище "Пол Ожие".

През 1997 г. изпълнителният директор на Албена АД Красимир Станев я насочва към френското образование. Той сключва договор за съвместно обучение с университета "София Антиполис" в Ница. В първия випуск студентите са само 11, всички стипендианти на "Албена" АД. Оттогава датира и тясното сътрудничество между бизнеса и образованието, един от основните плюсове на програмата.

Франкофонската програма навършва 15 години през тази година. Първоначално тя е съществувала като част от Международния институт по туризъм в Албена (Холандски колеж), но от 2004 г. става част от структурата на Нов български университет. Първият ú френски партньор е университетът "София Антиполис", Ница, но през 2000 г. по сигнал на туристическия бизнес се оказва, че обучението е твърде теоретично и има нужда от повече практика и досег с реалното хотелиерство. Така се стига до съвместната работа с висшето хотелиерско училище "Пол Ожие" в Ница.

В учебния план на програмата има застъпени много практически стажове, част от които задължително се провеждат  във Франция. До момента над 1000 студенти от България, Македония, Франция, Русия, Казахстан и др. държави са получили дипломи по програмата.

От декември 2011 до февруари 2012 година 102 от 200 студенти са практикували във Франция. Мнозина от възпитаниците на програмата са с трудови договори в четвърти курс, споделя Стамова. 95% от завършилите студенти намират реализация.

„Това е единствената програма в България, която съчетава теория, практика и стаж. Това е и най-успешният проект на министерството на образованието във Франция за висше професионално образование по хотелиерство и ресторантьорство”, посочи още Стамова.

Тя е категорична, че стажовете допринасят за адаптирането на български специалисти към професионалната среда, която ги очаква.  Желанието за по-висша форма на обучение е причината да се потърси  партньорство с нов френски университет. Така се стига до създаването на бакалавърска програма с четиригодишно обучение, като френския университет "Мирай", Ница, предоставя френска диплома за професионално обучение (liscence professionnelle), а НБУ дава акредитирани български дипломи за степен бакалавър.
Френската диплома BTS, която получават студентите след успешното завършване на програмата, е национална диплома на Министерството на образованието на Франция. Програмата в Албена е единствената образователна BTS програма извън Франция, а изпитният й център e във френското посолство в София. 

На тържественото връчване на дипломите в края на месеца са поканени всички бивши и настоящи възпитаници на франкофонската програма. НДТ

 


Сходни връзки

ВРЪЧВАТ ДИПЛОМИ НА СТУДЕНТИ ВЪВ ФРАНКОФОНСКАТА ПРОГРАМА „АЛБЕНА” КЪМ НБУ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди