изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:50 EET
ИЗТЕГЛЯНЕ ПРОВАЛИ ДО 50% ОТ ОЦЕЛЕЛИТЕ РАПИЧНИ ПОСЕВИ    
ЗемеделиеИзключително неблагоприятна се оказва настоящата селскостопанска година за рапицата като култура, сподели пред AGRO.BG земеделският производител Кирил Жендов. Още през есента посевите не можаха да поникнат дружно поради сушата, след това не можаха да се вкоренят.

 Последва тежка и дълга зима, която повлия върху оцеляването и развитието на растенията. Сега през пролетта последва друг проблем - получи се изтегляне при оцелелите посеви. Това явление не можахме да предотвратим, не можахме да влезем да валираме, каза още Кирил Жендов. Така рапицата беше отскубната от почвата и изсъхна. Според фермера това се случва за първи път за последните 12 години и се оказва основната причина рапицата да пропадне през настоящия селскостопански сезон. От засетите в стопанството му в община Крушари 2700 дка с рапица са оцелели едва 500 дка. Подобна е картината и при други производители.
Като проблем на отделни места в страната се очертава изтеглянето на рапицата заради по-слабо развитата коренова система, са коментирали представители на фирми за семена. В отделни стопанства е имало изтегляне от 15 до 50% на растенията след стопяването на снежната покривка.
През есента в региона бяха заложени общо 328 хиляди дка от маслодайната култура. Засиленият интерес към рапицата през последните няколко години доведе до десетократно увеличение на площите в Добруджа. Поради спецификите в отглеждането й редица компании изготвиха растителнозащитни програми в помощ на фермерите, а семенарските къщи селектираха все по-атрактивни хибриди. НДТ/АГРО.БГ

 


Сходни връзки

ИЗТЕГЛЯНЕ ПРОВАЛИ ДО 50% ОТ ОЦЕЛЕЛИТЕ РАПИЧНИ ПОСЕВИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.19 секунди