изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:57 EEST
Червеното яйце - знак за възкресението    
ЛюбопитноДнес, на Велики четвъртък, или на Велика събота се червят великденските яйца. Обичаят на писаните яйца е универсален и се среща в много страни. Още от езическите времена са ги боядисвали в Древен Египет, Галия, Рим, Персия, Китай. Народите са възприемали яйцето като символ на Вселената и живота - жълтъкът олицетворявал бога слънце, черупката - бялата богиня, а цялото яйце - възраждането.

 Оттук яйцето се свързва с пролетното възраждане на земята. Като бягат от Египет, евреите вземат яйца за храна. Затова през първата нощ на еврейската Пасха в чинията винаги има сварено или печено яйце. То символизира безкрайния цикъл на живота.


В православните църкви има обичай последния ден преди началото на поста - на Сирни заговезни, да се яде бяло печено или твърдо сварено яйце. Краят на поста е ознаменуван отново с яйце - този път червено, което символизира Христос. Затова то е първото нещо, което се хапва след края на поста.


Защо яйцето е червено? Още от древността християните са приемали червения цвят като символ на възкресението. Преданието разказва, че когато Мария Магдалена поздравила император Тиберий с думите "Христос е възкръснал", той отговорил: "Възкръснал е от мъртвите толкова, колкото яйцето в ръката ти е червено." Но мигом яйцето, която тя носела като дар, се обагрило в червен цвят. Затова и Мария Магдалена често е изобразявана на иконите да държи в дясната си ръка червено яйце. Чукането с яйца символизира счупването на портите адови и победата на живота над смъртта. Освен червени боядисват и зелени яйца, за да напомнят горчивите билки и оцета, които войниците дали на разпнатия Христос. Но неговото възкресение е само на три дни от нас. http://www.24chasa.bg

 

 


Сходни връзки

Червеното яйце - знак за възкресението | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди