изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 21:05 EEST
2 народа и четири каба гайди на Великден в Хухла    
Общество

 На връх Великден, на Света Неделя, в малкото погранично село Хухла, Ивайловградско, в което са останали само шепа старци, ще гръмнат четири каба гайди. Ще пеят певици от Руфинкината планина. Отново, както на Трифон Зарезан, в най-големите студове стана, ще се стекат хора от България и Гърция, от близо и далеч, за да празнуват най-светлия християнски празник Възкресение Христово.



 

Няма да описваме предварително какво ще се случи на площада или  вечерта в селския хоремаг „Център на света”, защото по-добре е всеки мераклия да отиде и сам да види. Ще бъде посрещнат подобаващо от организаторите и дарителите, които не искат да бъдат назовавани.

 

За да мине всичко на ниво като на истински хухленски празник, те са подготвили не само музиката, а и два курбана за църквата. На два шиша ще се въртят едно теле и едно агне – та кой каквото предпочита. За чукането с червени яйца от най-щастливите кокошки и за надяждането с истински селски курабии и козунаци няма да говорим. Нито за вината и ракиите ще споменаваме – тук те се леят като река Арда.

Ще има много и български, и гръцки хора и песни - до безкрай. Елате и се хванете на хорото. В Хухла, на мегдана. Там, отдето започва България! 

Катя Стайкова

 


Сходни връзки

2 народа и четири каба гайди на Великден в Хухла | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди