изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:43 EET
Великденският заек – възкръснал ли е или е бил птица?    
Общество

На пръв поглед няма никаква логика заекът да е символ на Великден. Нито снася яйца, нито мъти яйца, нито има каквото и да било общо с боядисаните яйца. Да се чудиш и маеш как им е хрумнало на хората да свързват Великден със зайчето.



Като се върви по тази мисловна ос, преди да стигнем изобщо до християнството, трябва да видим какви легенди и вярвания са се носили преди това и ще открием първоизточника. А в преданията понякога не можем да открием лесно логиката и смисъла. Смятало се, че в началото великденският заек не бил никакъв заек, а голяма красива птица, която била собственост на богинята Естра. Но един ден птицата ядосала своята господарка, която решила най-ненадейно да я превърне, ей тъй на, в заек. И понеже в същността си била птица, тя продължавала да прави гнезда и да ги пълни с яйца. Звучи като от учебно помагало по психоанализа, но това е легендата, която всички посочват за първоизточник на великденския заек.

Явно това не е смутило нито американците, които карат децата си да вярват, че ако слушат, великденският заек ще им донесе гнездо, пълно с шарени яйца, нито германците, които имат обичай да карат децата си да търсят боядисани яйца из градината. Първоначално са били само яйца, след това са били придружени и с шоколадови лакомства. Естествено най-вече под формата на зайчета и яйчица.
У нас, колкото повече се интегрираме с останалия свят, толкова повече започваме да спазваме техните обичаи, така че вече не е нещо странно да се подаряват лакомства на децата за Великден, както и да ги забавляваме с игри с яйца – криене, търсене, събиране, рисуване.
До тук няма нищо общо с разпъването на Христос, но все пак голямата част от християнския свят е приел зайчето като символ на Великден, а историята е пъстра и приказна за децата.

Може би, за да звучи по-християнски и все пак да има нещо общо с Голгота се разказва и друга по-непопулярна легенда, според която, когато водели Иисус Христос, за да бъде разпънат, всред множеството го следвали много от учениците и последователите му. Всред тях и Симеон от Кирина, който водел и двамата си сина, единият от които носел зайче. Но по стръмнината кръстът паднал на земята и детето се разпищяло. Оказало се, че кръстът бил затиснал невинното зайче и то умряло. Иисус се обърнал към плачещото дете, направил кръстен знак и зайчето оживяло, побягнало и се скрило. Когато учениците отишли да свалят тялото на Спасителя, под кръста открили същото това зайче, чийто очи били червени от плач и мъка. И точно това бяло зайче с червени очи те нарекли великденски заек.

А яйца са се боядисвали още преди Христа, още по времето на древен Египет, Рим, Китай и Гърция. Обичаят е бил по-бедните да подаряват на по-богатите червено боядисани яйца. И Мария Магдалина подарила именно червено яйце, когато отишла при римския император.

Всеки родител сам решава коя история ще разказва на децата си и дали изобщо ще ги посвещава в легендите за великденския заек, но така или иначе ще му се наложи да купи някое шоколадово зайче или шарено яйце, защото са толкова примамливи и изкушаващи по рафтовете на магазините. Комерсиализацията е толкова обширна, че със сигурност има хора, които дори не знаят какво точно се празнува на Великден и защо, така че една легенда повече или по-малко не е проблем.
В крайна сметка, когато живеем в християнска страна е добре да запознаем децата с християнството, да ги заведем на църква и да ги посветим в изконните християнски ценности. А дали заекът е бил заек или птица, това е без значение, важното е децата да са възпитани в принципите на взаимопомощта, добротата и състраданието. http://www.az-jenata.bg/

 


Сходни връзки

Великденският заек – възкръснал ли е или е бил птица? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди