изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 17:15 EEST
Защо недоспиването води до напълняване?    
Здраве

Регулярното недоспиване е свързано със склонност към напълняване, показва ново проучване. Промените в метаболизма на организма могат да предизвикат повишаване на теглото, обясняват учени. Според тях това би могло да обясни защо с напредване на възрастта някои хора са склонни към напълняване и проблеми със съня, както и защо работата, свързана с нощни смени, увеличава риска от наднормено тегло.



Изследователи от Бостън проследяват качеството на сън на 21 доброволци в продължение на шест седмици. В началото участниците спят приблизително 10 часа на нощ. Постепенно продължителността на съня намалява до по-малко от пет часа и половина, които доброволците си ги осигуряват по различно време от денонощието.

Изследователите откриват, че когато хората са лишени от сън, метаболизмът им намалява с 12%. Енергия, необходима за поддържане на нормалните функции на организма, свързани с белите дробове, дишането и сърдечния пулс.

При забавен метаболизъм се изразходва по-малко енергия или калории, което допринася за увеличаването на теглото, дори и ако нивата на упражнения и храненето са непроменени, поясняват учените. Те изчисляват, че когато доброволците спят по-малко от пет часа и половина, изгарят по-малко от 120 калории в конкретния ден. Така в рамките на година теглото може да се увеличи с 5-6 кг.

Според изследователите това може да обясни защо хората, които работят през нощта, са с увеличен риск от развитие на затлъстяване и диабет. Циркадният ритъм на човека – вътрешният часовник на тялото е прекъснат, през деня сънят е непълноценен и метаболизмът се забавя.

Проблемът с нарушения метаболизъм, поради недоспиване, идва и от повишеното отделяне на хормона грелин, който стимулира апетита. От друга страна, синтезът на лептин – хормонът, ограничаващ апетита, се потиска.

Осигуряването на достатъчно сън е важно за здравето, а най-полезният е този, получен през нощта, подчертава изследователският екип. Резултатите са публикувани в сп. Science Translational Medicine. http://photos.mayaiv.com/

 


Сходни връзки

Защо недоспиването води до напълняване? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди