изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:24 EET
Унгарският премиер обвини ЕС в шантаж    
Европейски съюзУнгарският премиер консерватор Виктор Орбан определи като шантаж условието, което според него ЕС и Международният валутен фонд поставяли на страната - да извърши политически промени - за да й отпуснат заем, предаде Франс прес.


 "Създаването на политически условия, например по отношение на съдебната система, означава шантаж, което е неприемливо в ЕС", каза Орбан в редовното си седмично интервю за държавното радио МР1, съобщи БТА.

"МВФ поставя само финансови условия, но ЕС "флиртува" с идеята да постави и политически", подчерта той и припомни, че страни като Пакистан, Египет или Беларус неотдавна са получили заеми от МВФ.
В края на ноември 2011 г. след покачване на лихвите по облигациите по унгарския държавен дълг и след отслабване на националната валута - форинта - Унгария поиска заем от 15-20 милиарда евро от МВФ и ЕС.

Будапеща, която има трудности на финансовите пазари, обаче в края на 2011 г. въведе някои политико-икономически мерки, възприемани като доста отдалечаващи се от политиката на МВФ, като например закона, ограничаващ независимостта на Унгарската централна банка.

Освен тези спорни мерки, касаещи централната банка, властите приеха и реформи на съдебната система, на органа за защита на данните и на закона за медиите. Тези промени бяха възприети от критиците на Виктор Орбан като "убийци на свободата". Заради тях Будапеща беше разкритикувана от Брюксел.

"Очакваме от унгарските власти да създадат сигурна юридическа среда, за да можем да работим с тях", подчерта неотдавна говорителят на ЕК Оливие Баи.
По време на финансовата криза през 2008 г. Унгария беше спасена от фалит благодарение на кредитна линия от 20 милиарда евро, отпуснати от МВФ, Световната банка и ЕС.

Миналия месец Орбан обяви ЕК за нелегитимна, след като малко преди това тя замрази близо 500 млн. от еврофондове за Унгария. http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Унгарският премиер обвини ЕС в шантаж | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди