изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:17 EEST
XXVII МЕЖДУНАРОДЕН БРИДЖ ФЕСТИВАЛ „ДОБРИЧ 2012” (ОБЗОР)    
СпортЗа 27-и пореден път нашият град бе домакин на традиционния международен бридж фестивал „Добрич”, който тази година се състоя на едно от най-красивите места в него-ресторант “Панорама” на хотел “България”, където участниците имаха не само чудесната възможност да се състезават, но и да се любуват на обширната панорама от “птичи поглед”.

Създаден още след отварянето на хотела през далечната 1985 година от инж.Ангел Костадинов - тогава директор на Завода за ел.табла, Фестивала премина през бурните времена на прехода все повече усъвършенствайки се в организационно и в игрово равнище, а след влизането на страната ни в Европейския съюз стана и любима дестинация на чуждестранни състезатели от Румъния, Англия, Русия и др. ”Най високото” чуждестранно присъствие бе миналата година когато почетен гост бе Президента на Европейската бридж лига Ив Обри заедно с неколцина от членовете на изпълнителния и комитет и с шефовете наа Българската бридж федерация.
Тази година високия форум на българския бридж бе най масово посетен в сравнение с последните десетина години и качеството на състезателите които взеха участие бе най високо. Само факта че имаче представители на първите 6 отбора от финалите на държания отборен шампионат на страната ни между които личаха имената на европейския шампион Виктор Аронов /София/, третия в света Румен Трендафилов /Варна/,четвъртия в света Георги Стаматов /София/, целият отбор на държавния отборен шампион КСБ ”Радков” - Теню Тенев/Хасково/, Станислав Недков /Добрич/ Радослав Радев и Антон Антонов/Варна/, неколкократния медалист от европейски първенства и капитан на младежкия ни национален отбор Стефан Скорчев /Суворово/, дамския ни национален отбор за предстоящото европейско първенство в Дъблин /Ирландия/, много шампиони и медалисти от различни държавни шампионати говори красноречиво за силата и оспорваноста на отделните турнири. А имаше и национален отбор на Румъния, имаше и класен състезател от Русия в лицето на вицепрезидента на тяхната федерация Михаил Литман, имаше и собственик на бридж школа от Ипсуич /Англия/ - Богдан Талага...имаше и много силно присъствие на сътезателите от гр. Добрич, които си тръгнаха с няколко призови места.
Веднага след откриването на Фестивала се проведе и първият двойков турнир където резултатите се отчитаха чрез ‘’импова’’скала в който участваха 38 двойки.Тук щастието се усмихна на победителите в последното държавно първенство за смесени двойки Цветана Налбантска и Тодор Костадинов/Пловдив/ които спечелиха купите и наградите за първото място ,следвани от топ двойката Станислав Недков/Добрич/ и ТенюТенев /Хасково/ и Георги Георгиев /Добрич/ Сашо Сарандев /Валядолид, Испания/. Най-добре представила се добричка двойка извън призьорите станаха Стефан Георгиев и Енчо Малев, като посления почерпи за този си успех всички добрички състезатели и гостите от чужбина, останали за анализа на игрите след завършването на турнира.
Вторият ден започна с турнира за смесени двойки в който участваха 13 двойки. Между дамите бяха всичките 6 национални състезателки - Велина Костова /София/ Диляна Стоянова /Търговище/ Мария Ангелова /Златица/, Капка Виденова /Перник/ Драгнака Георгиева и Валентина Петрова /Добрич/, както и олимпийската вицешампионка от Истанбул - Ралица Мирчева /София/. По принцип състезанията за смесени двойки са много по интересни от обикновените двойкови турнири и гореспоменатите имена допринесоха и този турнир да не направи изключение.Добричлии отново бяхме щастливи-след неизменно водачество през последните 4 кръга двойката Станислав Недков и Валентина Петрова завоюваха първото масто, оставяйки след себе си друга националка - Мария Ангелова /Златица/ с партньор съпруга и Атанас Ангелов, а трети станаха капитанката на девическия национален отбор на страната ни - Десислава Малакова /Варна/и бронзовия медалист от държавното отборно първенство Пламен Христов /Варна/.
Последният и най-атрактивен двойков турнир бе откритият /на максимален запис/, където взеха участие 46 двойки. Тук класата на майсторите си каза думата – Румен Трендафилов /Варна/ и Стефан Скорчев /Суворово/ станаха безапелационно първи, а след тях се наредиха две варненски двойки: Деси Малакова - Пламен Христов и Радослав Радев - Живко Великов.Тук най-добре представила се добричка двойка станаха Стоян Съйковски и д-р Людмил Любенов.
Предпоследният и последния ден на фестивала бяха отредени за открития отборен турнир където си дадоха “титаничен’’ сблъсък представители на първите шест най силни отбора и много медалисти у нас, 3 румънски отбора и гостите ни от чужбина жключени в български формации.Още в първите кръгове се открои отбора с наименование ХХХL / Геоги Стаматов /София/, Михаил Литман /Москва,Русия/ Александър Хаджиев /Варна/ - бронзов медалист от отборния шампионат на България и Иван Чернев /Ст.Загора/ - сребърен медалист от отборния шампионат на страната, които “окупираха” първа маса /където играят отборите с най много победни точки/ и до края не станаха от нея.
След първите 7 кръга на отборния турнир настъпи и най дългоочакваното събитие на Фестивала-гала вечерята в началото на която бяха наградени призьорите от двойковите турнири. Това бе сторено от арх.Пламен Ганчев - зам.кмет на Община - гр. Добрич, която е “главен виновник” да го има това прекрасно за града ни събитие, което се провежда под неин патронаж.Освен традиционните купи,парични награди и шампанско за наградените имаше и специални подаръци от “Добруджански хляб”АД, а за всички участници имаше специален подарък от Москва - петлитрова бутилка марково уиски подарено от Михаил Литман, който допринесе за непринудената приятелска атмосфера изразила се в кръшни хора и нежни танци до полунощ.Естествно че и колектива на ресторант ”Панорама”с управител Ванко Иванов бе една от причините за това,осигурявайки прекрасно обслужване, отлична кухня и приятна музика.
...Но сутринта започнаха финалните 4 кръга които трябваше да определят призьорите в открития отборен турнир и най вече първенеца,който освен наградите щеше да спечели цялото печено агне.предоставено от ‘’Пътнически превози’’/Добрич/ и изкусно приготвено като кулинарен шедьовър от кухненския персонал на р-т ”Панорама”
И водачите в класирането ХХХL не пропуснаха да сторят това-последния мач надиграха убедително силния отбор ”Вито” с капитан Тони Русев, в състава на който бяха националните състезатели Виктор Аронов и Деян Спасов /Ст.Загора/, като го изхвърлиха от челната петица. Втори стан отбора КСБ ”Радков”с капитан Теню Тенев, а трети - “Атлантик”/Румъния/ с капитан  Дан Зара.
Представителния отбор на гр.Добрич в състав: Добромир Христов /капитан/,д-р Паскал Паскалев,Николай Тончев и Минчо Рашев игра много силно в последните мачове и финишира на престижното пето място в оспорваната надпревара.
След закриването на Фестивала победителя в отборния турнир Михаил Литман предостави полагащата се му част от печеното агне на добричките бриджьори и стана причина за импровизиран приятелски обяд на който бе почетен и светлия български празник Цветница.
Освен на Община-гр.Добрич организаторите от СК ”Бридж”-гр.Добрич изказват и своята специална благодарност на г-н Валентин  Зеленченко, управител на “Пътно строителство” АД които повече от 15 години е съпричастен  на каузата на българския бридж и винаги е допринасял за високото ниво на Международния бридж фестивал ”Добрич”.
Материалът изготви Стефан Георгиев
 


Сходни връзки

XXVII МЕЖДУНАРОДЕН БРИДЖ ФЕСТИВАЛ „ДОБРИЧ 2012” (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди