изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:36 EEST
ПОДОБНО НА ФАШИСТИТЕ: 18 снимки, на които американски войници позират с телата на мъртви афганистански бунтовници    
По света

На изострените отношения между Кабул и Вашингтон бе нанесен нов удар днес, след като вестник "Лос Анджелис таймс" публикува на своя интернет сайт 18 снимки, на които американски войници позират с телата на мъртви афганистански бунтовници, предаде Ройтерс.



Командващият силите на НАТО в Афганистан генерал Джон Алън осъди и съдържанието на снимките, и тяхното публикуване във вестника, изтъква агенцията, цитирана от БТА.

"Действията на лицата, които са били фотографирани, не представляват политиката на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан или на въоръжените сили на САЩ", подчертал генералът пред журналисти. Той добави, че разследването, чиято цел е да установи обстоятелствата около заснетите кадри, продължава.

Посланикът на САЩ в Афганистан Уилям Крокър нарече показаното на снимките "морално отблъскващо" и обвини войниците, заснети на фотографиите, че "се подиграват със стотиците хиляди американски войници и цивилни, които с чест са служили в Афганистан".

Министърът на отбраната на САЩ Лион Панета предупреди в изявление, разпространено от пресслужбата на Пентагона, че публикуването на снимките във вестника може да предизвика нови масови вълнения и нападения срещу американски войници в Афганистан, посочва Ройтерс. Снимките са били направени през 2010 г., когато части от 82-а въздушнопреносима дивизия на САЩ на два пъти посетили полицейски участък в провинция Забол.

Вестникът получил снимките от американски войник, който иска да привлече внимание към проблемите на дисциплината и командването в американската армия, предаде АФП.

По-късно американският президент Барак Обама заяви, че иска незабавно разследване на случая, а говорителят Джей Карни допълни, че Белият дом също така е "много разочарован" от решението на "Лос Анжелис Таймс" да публикува снимките.

Изгарянето на екземпляр от Корана в натовската база Баграм в Афганистан в края на февруари т.г. стана причина за едноседмични безредици, при които загинаха 30 цивилни и шестима американски войници.

През март сержант от американския контингент пък уби хладнокръвно 16 цивилни, сред които 9 деца и три жени, което накара президента Хамид Карзай да поиска чуждестранните войници да не напускат базите си. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

ПОДОБНО НА ФАШИСТИТЕ: 18 снимки, на които американски войници позират с телата на мъртви афганистански бунтовници | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди