изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:35 EEST
ПАРЛАМЕНТАРНА ВРЪТКА: ”Атака” се оттегли от искането за вот на недоверие и спаси групата си    
Парламент"Атака" оттегля подписите си от вота на недоверие срещу правителството заради спирането на проекта за АЕЦ "Белене". Не е имало натиск от ГЕРБ, съобщи пред журналисти лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Подписалите се под искането за вота депутати от партията са подали заявления за оттегляне на подписите, които ще бъдат внесени в деловодството на парламента.

Така се анулира и самата подписка за вота, иницииран от БСП, тъй като с оттеглянето на депутатите от "Атака" няма необходимият брой подписи - 48, коментира Павел Шопов, цитиран от БТА.
Той уточни, че това тълкуване е на "Атака" и не е консултирано с правната дирекция на Народното събрание.

Нито една друга партия не подкрепи левицата за вота.

Сидеров по принцип е бил против "Атака" да се подписва под вота, но се е съгласил с идеята, че ще се направи подписка и за референдум за АЕЦ "Белене". В това отношение БСП бяха некоректни и развиват PR-акция, с която представят идеята за референдум като своя, ядосва се Сидеров, цитиран от БГНЕС. Не става въпрос за ревност и засегнато честолюбие, но все пак трябва да има някаква коректност, допълни той. Така или иначе, вотът няма да мине, а е просто PR-акция на БСП, коментира лидерът на "Атака", цитиран и от БТА.

Депутатът от "Атака" Огнян Стоичков, който не подписа искането за вота, също присъства на пресконференцията, и се мотивира, с това, че е юридически нонсенс да се иска вот на недоверие към кабинета за решение на парламента, каквото всъщност е спирането на проекта "АЕЦ "Белене". Освен това, според него, от БСП нямат право да бъдат съдници специално за енергийната политика.

Стоичков бе категоричен, че въпросът за напускане на Парламентарната група никога не е стоял. След като той и Николай Пехливанов не подписаха искането за вота на недоверие, се заговори, че двамата ще напуснат. Ако това беше станало, ПГ щеше да се разпадне, защото депутатите в нея щяха да останат под задължителните 10. Затова се появиха коментари, че решението за оттеглянето от вота е именно заради тази опасност.

Пред "Дневник" Сидеров не скри, че това е надделяло. "За мен, а и за членовете на партията е най-важно парламентарната група да остане цяла", каза Сидеров.
Той обаче отрече появилите се твърдения, че има договорка с бившия президент Георги Първанов да провали вота, иницииран от Сергей Станишев, за да надделее в битката за лидерския пост в БСП.

Междувременно на пресконференцията Сидеров разряза торта, на която пишеше "7 години Атака".

В същото време лидерът на БСП коментира, цитиран от Дарик радио: "Не мога да разбера и не знам какво може да стои зад това действие на партия "Атака". То не отговаря на техните собствени убеждения. Очевидно има някакви други интереси - или опазването на групата им, или натиск отвън".
Запитан от кого е оказан натискът, той отговори: "От ГЕРБ, от управляващите."

"Ние им благодарихме, че подкрепиха нашата инициатива за безотговорното решение за спиране на проекта "Белене", но ако това е начинът да се опази единството на парламентарната им група - да са живи и здрави", допълни той.

БСП ще предложат създаването на комитет, който да събере половин милион подписи, необходими за произвеждане на референдум.
Искаме хората да се произнесат по този въпрос, защото смятаме, че настоящият парламент не изразява волята на българските избиратели по темата "Белене", заяви Станишев.
От БСП започват разговори с всички политически сили без ГЕРБ. Утре е първата среща с представители на ВМРО, на която ще бъдат обсъдени икономическата обстановка в страната и предстоящите парламентарни избори.

По-късно председателят на Народното събрание Цецка Цачева официално обяви, че няма да има вот на недоверие към правителството, тъй като само подписите на левицата не са достатъчни. Дебатите по вота, които бяха насрочени за извънредно заседание на парламента на 23 април, понеделник, се отменят.

 


Сходни връзки

ПАРЛАМЕНТАРНА ВРЪТКА: ”Атака” се оттегли от искането за вот на недоверие и спаси групата си | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди