изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:51 EEST
6-ГОДИШНО ДЕТЕ УЧАСТВА В ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ШАХМАТ    
Спорт

Пловдивският шахматен клуб Локомотив  отново бе домакин  на държавните индивидуални първенства за деца и младежи.  В голямата зала Москва на петзвездния „Новотел Пловдив“ сили премериха над 400 състезатели от повече от 40 клуба.



Участниците в 12 турнира  бяха разделени по пол и по възраст до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 години. Първенствата се провеждаха по швейцарска система в 7 или 9 кръга, в зависимост от броя на състезателите в групата. Шампионите по класически шахмат, ускорен шахмат и блиц са вече  известни. В края на настоящата година те ще представят България на  световните и европейските първенства в Словения и Грузия. Победителите при юноши и девойки до 16 години получиха  специални награди – велосипеди от Райна Петрова, кмет на район „Централен“ която бе осигурила допълнителни награди и за първите трима, класирали се при момчета и момичета в отделните турнири. Титлите си от миналата година съхраниха само Цветан Стояхов от ШК Бургас 64 (Бургас), Матей Петков от ШК ЦСКА (София), Габриела Антова от Шах 21 (София) и Ани Крумова от  ШК „Георги Даскалов” (Варна).

Всеки ден в хотела резултатите в отделните  двубои се очакваха с  интерес  от множество треньори, родители и гости, които нямаха право да наблюдават партиите.  Целта на организаторите бе да се  избегнат  нежелани инциденти и да се осигурят по-добри условия на състезателите. Същевременно в указаното предварително време и място, всеки можеше да научи резултатите от срещите и жребия за следващия кръг от изложените таблици. Подробности се публикуваха веднага и в www. chess-results.com. В състезания от такъв ранг водещите страни  осигуряват вече условия за непосредствено  наблюдаване  на всички срещи по интернет или поне  на лидерите.  Парадоксално у нас, това бе осъществено  още през 1983 г. на същото място  за първи път в света. Свидетели на  реализацията на тази моя идея за електронна дъска, тогава станаха участниците в европейското първенство по шахмат за мъже и в ЕКСПО.  Близо тридесет години по – късно, днес  шахматната ни младост  няма  възможност да играе  на  електронни дъски. Липсват достатъчно средства за  шахматния  живот в България, защото  не рядко се финансират, какви ли не безобразия.

Съдийският апарат на първенствата се ръководеше компетентно и умело  от главния съдия Живко Жеков  с помощници: м.с. Георги Живков, м.с. Ружка Генова, м.с. Георги Бедников, м.с. Димитър Илчев и  м.с. Венета Петкова. Жребий и класиране в  турнирите  се извършваше  с помощта на шест компютъра  и програмата  SWISS MANAGER. ЦСО-ШК „Енергия 21“     гр. Добрич бе с едно дете от детска градина и двадесет ученици от училища. Средствата за участието им в първенствата  осигуриха родителите на децата.      В групата до 8 години сред 29 състезатели  малкия Момчил Петков от нашия град постигна 4 победи и се класира на 16 място в турнира по класически шахмат. Макар, че е едва на 6 години и играе шах от три месеца неговия  точков актив е по-малък единствено от актива на сина  на гросмайсторите Петър и Любка Генови. Похвала заслужават също  Никола Лазаров, Божидар Загоров, Александър Марков и Илиан Димов, които се класираха в средата на групата, в която участваха. Съвсем близко до носителите на  медали  в отделни дисциплини бяха  четири състезатели от три групи.  При юношите до 18 г., Тито Титов и Даниел Карадалиев  заели  четвърто и шесто място. При  момчетата до 12 г. с най - сериозни  шансове бе Иван Георгиев. В две дисциплини е на престижното пето място. С ценни  победи над миналогодишния  шампион Мартин Петров от Шах 21 (София) и настоящия носител на бронзов медал Лъчезар Йорданов  от ШК Варна (Варна) и загуби поради заболяване и недостатъчна концентрация в някои решителни срещи. В групата до 10 г. Любомир Милчев победи носителя на бронзов медал, Радостин Нейков от ШК Пристис (Русе). И само поради липса на достатъчен опит  загуби в последните два  решителни кръга от двукратния шампион Матей Петков  и остана на 13 място. Миналата година бе 43-ти сред повече от 60 състезатели в същата група. С радост отбелязвам, че освен Жени Валентинова и Нели Атанасова вече имаме други талантливи  преставители  при момичетата: Арлен Исмаил,  Ася Мелникова, Николета Димитрова, Никол Петрова, Наталия Шерингова, Румяна Димитрова и Мартина Боянова. Убеден съм в бъдеще за тях ще се говори и пише повече за техните успехи, ако продължават да се занимават с шахмат.  В това време  БФШ  обяви класацията за 2011 г. на клубовете.  ЦСО-ШК „Енергия 21“ гр. Добрич  е на престижното 7-о място по точки сред  повече от 80  клуба в страната. Клубовете, които са пред нас в класирането повечето са с професионални отбори при мъжете и жените или разполагат с много по- голям бюджет.

Моите наблюдения на първенствата в града на тепетата потвърдиха твърденията на редица известни хора, че шахмата е дейност, която прави хората щастливи, дейност която може да възпитава всички възрасти и гради духовното в човешкото същество. Несучайно на 13 март 2012 г. Европарламента одобри съвместния проект  „Шахмат в училище” на президента на Европейския шахматен съюз българския международен майстор Силвио Данаилов и  президента на международна шахматна фондация, гросмайстор Гари Каспаров – 13-ти световен шампион по шахмат.  Шахматът вече е признат и с директива  от най-високо ниво ще се разглежда не само като  спорт, но и като част от образователната система в страните, членки на Европейския съюз.

м.с. Тодор Спиров, председател на ЦСО – ШК „Енергия 21“, гр. Добрич

 


Сходни връзки

6-ГОДИШНО ДЕТЕ УЧАСТВА В ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ШАХМАТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди