изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:57 EEST
Хора и кучета на протест ”Играта свърши” срещу Найденов    
ОбществоДесетки представители на природозащитни организации, софиянци и домашни любимци се събраха по обед пред Министерски съвет, за да протестират срещу последните нормативни промени за бездомните кучета.


Наскоро земеделският министър Мирослав Найденов промени наредба, с което даде възможност на общините по-лесно да изграждат депа за временно настаняване на кучета.
"Кучетата със зъл нрав и тези, които носят риск за здравето на хората, ще бъдат прибирани и евтаназирани, а останалите ще бъдат настанявани поетапно в приюти и места за временно настаняване. За да се случи това, е нужна и законодателна инициатива за промяна в Закона за защита на животните, както и в общинската наредба", обясни тогава Найденов.

Протестът днес се проведе под наслова "Game Over" (Играта свърши). Защитниците на четириногите носеха плакати с надписи "4 години неспазване на закона" и "Зоополиция", съобщи БГНЕС. Голяма част от протестиращите доведоха домашните си кучета.
Недоволните опънаха лозунги „Не убивайте гражданското общество в България”, „Найденов – върви си. Ти остави България да се дави в смърт и кръв” и други, предаде "Фокус".

Малко след началото на протеста, организациите внесоха в Министерски съвет декларация срещу предлаганите промени, които целят да бъдат върнати "средновековните мерки" за решаване на проблема с бездомните кучета.
В декларацията се настоява за спешно изготвяне на Национална стратегия за овладяване на популацията от безстопанствени кучета с участието на организациите за защита на животните, "чрез задължителни дейности за всяка община, съгласно метода за масова кастрация с връщане по обитаваните от кучетата места и изтеглянето им в приюти след блокиране на потока от изоставени животни".

„Общините, които работят, работят, защото така са решили, а не, защото някой ги контролира. Този, който в момента не си върши работата, е министър Найденов. Община София е една от малкото, които реално работят. Ние сме свидетели как кучета от други райони се изсипват в София”, коментира Надя Станчева от „Енимал Рескю” София и управител на приют в Горни Богров.
По думите й Найденов едва сега се сетил за регистър на домашните любимци.
И в момента по улиците могат да се видят кучета с чип, които са изоставени и скитат, но не знаем чии са били, защото няма единна база данни на микрочиповете, обясни Станчева.

Тя добави, че в декларацията е описано какво трябва да се свърши и не е нужно да се применя законът, а да се работи по вече написаното в него.
"Да има база данни, да има контрол на домашните любимци и контрол на всички общини в България. Трябва да се работи, а не – да се говори и да се измиват ръцете", призова Станчева.
"След като министър Найденов каза, че не иска да работи, това, което ние искаме, е той да бъде сменен с човек, който не го мързи. Никой от тук събралите се не иска да има агресивни глутници. Аз съм управител на приют, знам колко трудно се работи, но агресивно куче не е излязло от нашия приют", добави тя.

Премиерът Бойко Борисов прие и подписа декларацията, обяви Явор Гечев от организацията „Четири лапи” след среща в Министерски съвет, на която били кметът Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Мария Бояджийска.
"Постигнахме консенсус да се създаде зоополиция, която да следи да няма изоставени животни по улиците и да има по строг контрол. От Наредбата за приютите ще се премахнат или променят онези части, които вкарват животните в железни заграждения, подобни на концлагери. Засега Законът за защита на животните няма да се променя до провеждането на обществена дискусия и дебат, който точно да анализира кои са текстовете, които не работят и трябва да бъдат променени”, каза Гечев.

Същевременно министър Мирослав Найденов даде пресконференция по темата, на която обяви създаването на зоополиция. По-рано днес той коментира, че било "крайно време да се появи някой със здрава гърбина като мен и да поеме тези нападки".  www.dir.bg

 


Сходни връзки

Хора и кучета на протест ”Играта свърши” срещу Найденов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди