изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:53 EET
Окръжен съд – Добрич, осъди на 1 година пробация 63-годишен добричлия за ПТП със смърт    
Ред и сигурностОкръжен съд – Добрич, призна 63-годишния Ангел Г. Ст. от Добрич, за виновен по е повдигнато обвинение в това, че на 30.03.2011 г. в гр. Добрич, при управление на лек автомобил марка „Хюндай”, модел „Atos Prime”, е нарушил 10 правила за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 17-годишно момче.

            Съдът му наложи наказание пробация с 3 пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 1 година, задължителни срещи с пробационен служител за същия период и полагане на 100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото за 1 година. Ангел Ст. е лишен от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 1 година и 6 месеца.

            В обвинителния акт е посочено, че Ангел Ст. ползвай „Хюндая” като такси. На 30.03.2011 г. около 13,45 ч., той бил в престой на тротоара по ул. „Сан Стефано”, в участъка между кръстовищата с улиците „Кирил и Методий” и „Иван Вазов”, докато изчаквал пътничка. След като тя заела мястото си, подсъдимият предприел маневра „на заден ход”, като целта му била да стигне по този начин до крайната дясна лента на ул. „Сан Стефано” преди светофара на кръстовището с „Кирил и Методий”.

            Пострадалият, който не притежавал необходимото свидетелство за управление и нямал изискваната за това от закона 18-годишна възраст,  стигнал кръстовището по ул. „Сан Стефано” откъм бул. „Трети март”. При приближаване на кръстовището и при преминаването през него мотоциклетът се движел със скорост около 88 км в час и опасната зона за спирането му била около 117 м. Светофарната уредба сочела зелен сигнал за него и младежът продължил движението си през кръстовището, без да намалява скоростта. Той видял пред себе си, в своята лента за движение, на разстояние около 81 м, лекия автомобил „Хюндай”. Рязко намалил скоростта и при това загубил контрол на управлението. Според прокуратурата тези два факта са предизвикали падането на пострадалия от мотоциклета на пътното платно. Въпреки поставената каска главата му се ударила в асфалта и  получил черепно-мозъчна травма и контузия на седалището. Според съдебния лекар, причината за смъртта на 17-годишния е контузия на главния мозък, която е довела до остра сърдечна и дихателна недостатъчност от централен произход и е причинена от удара на главата с поставената на нея каска и пътното платно. След падането, в резултат на инерцията, тялото му се придвижило в посоката на движение при падането. Главата на младежа се е ударила за втори път с поставената на нея каска в долната част на предната броня на автомобила на подсъдимия.

            Прокуратурата посочва, че пострадалият също е нарушил чл. 5 ал. 1 т. 1; чл. 8, ал. 1; чл. 15 ал.1; чл.16 ал.1 т. 2; чл. 25 ал. 1; чл. 25 ал.2; чл. 26; чл.28 ал.1; чл. 40 ал. 1 и чл. 94 ал. 3 от Закона за движение по пътищата.

            В съдебната зала днес, бе изслушан пореден свидетел на инцидента и бяха приети дадените пред съдия показания на друг. Съдът изслуша обясненията на подсъдимия. В последната си дума той заяви, че е предприел маневрата, след като се е убедил, че светофарите сигнализират червено за движещите се по улица „Сан Стефано” автомобили.

 Представителят на държавното обвинение пледира, че Ангел Ст. е виновен за смъртта на мотоциклетиста, тъй като е нарушил Закона за движение по пътищата и е създал опасност за движещите се. Прокурорът посочи, че има многобройни смекчаващи вината на подсъдимия обстоятелства и съпричиняване на инцидента от страна на пострадалия. Прокурорът поиска наказание пробация с три пробационни мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 1  година, задължителни срещи с пробационен служител за същия период и 100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото в рамките на 1 година. Държавният обвинител пледира също Ангел Ст. да бъде лишен от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 1 година и 6 месеца.

Единият представител на частния обвинител – майката на пострадалия, пледира че за решаване на делото е важно, кой от водачите е отнел предимство на пътя, а превишената скорост, с която се движел пострадалият не е причина за пътно-транспортното произшествие. Той поиска за Ангел Ст. условна присъда към средния размер на предвидените в Наказателния кодекс за това престъпление до 6 години лишаване от свобода при изпитателен срок от 3 години.

Вторият адвокат на частния обвинител пледира за ефективна присъда в минимален размер и лишаване на подсъдимия от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 3 години.

Адвокатът на подсъдимия поиска той да бъде признат за невинен и оправдан. С маневрата на заден ход, която той предприел, имал благоприятстващо произшествието поведение, но то не е в причинна връзка с настъпилия резултат, смята защитникът. Тя заяви, че Ангел Ст. би бил виновен, само ако е поставил мотоциклетиста в невъзможност да спре. Според приетата по делото комплексна експертиза пострадалият е можел да спре преди мястото на удара или да премине безпрепятствено покрай автомобила на подсъдимия.   

Ангел  Ст. има средно образование, семеен е, работи, неосъждан.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок.

 

20.04.2012 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд
 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, осъди на 1 година пробация 63-годишен добричлия за ПТП със смърт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди