изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:15 EEST
ОТМЕНИХА ПРИСЪДА НА ЕВГЕНИЯ БАНЕВА, ДЕЛОТО ЗАПОЧВА ОТНОВО    
НовиниОкръжният съд в Добрич отмени присъдата срещу Евгения Банева в качеството й на управител на "Русалка тур" ООД и върна делото на прокуратурата за отстраняване на допуснати нарушения, съобщиха пресцентърът на Съдебната палата.


 През миналата година Районният съд в Каварна призна 41-годишната Е. Банева за виновна в това, че противозаконно е унищожила чужда движима вещ – въздушен електропровод, състоящ се от 7 броя метални стълбове, 140 линейни метра четирижилен алуминиев кабел, собственост на фирма „Аспа” ООД – Варна, на стойност  4006 лв. На първа инстанция от съда в Кавварна тя бе осъдена условно – на 1 година "лишаване от свобода" при три години изпитателен срок.
Районният съд е осъдил Банева да заплати на „Аспа” ООД обезщетение за причинени от деянието имуществени вреди в размер на 4006 лв., ведно със законната лихва. Е. Бнева е обжалвала присъдата с искане тя да бъде отменена и постановена оправдателна такава.
Според съдиите, присъдата е постановена при допуснати съществени процесуални нарушения в хода на досъдебното производство и при изготвяне на обвинителния акт. Тези нарушения са довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемата. Те представляват основания за отменянето и връщане на делото на досъдебното производство. Окръжен съд – Добрич, установи, че обвинителният акт, дал началото на съдебното производство пред Районен съд – Каварна, е в разрез със законовите правила. Изготвеното постановление за привличане на Банева като обвиняем от 23.08.2010 г. не отговаря на изискванията на Наказателно процесуалния кодекс. От Окръжен съд посомват, че в обвинителния акт отсъстват фактически обстоятелства, обосноваващи начина на реализиране на деянието. То е осъществено от Банева в условията на посредствено извършителство, но не е било установено върху съзнанието на кои точно лица е въздействала и как ги е подтикнала да реализират деянието. В обвинителния акт, а в последствие и в постановената присъда, не е посочено мястото на извършване на престъплението. Това е пропуснато и при повдигане и предявяване на обвинение в хода на досъдебното производство.
Допуснатите на досъдебното производство по делото съществени нарушения на процесуалните правила, са довели до опорочаване на проведеното съдебно следствие и постановения по делото съдебен акт. С тези аргументи Окръжен съд – Добрич, намира, че присъдата следва да бъде отменена, а делото да бъде върнато за ново разглеждане на прокурора. Решението на въззивния съд не подлежи на обжалване и протест.
През миналата седмица Окръжният съд в Добрич призна правото на собственост на държавата върху 182 579 кв. метра земя в курорта "Русалка". Делото бе образувано по иск на министъра на земеделието Мирослав Найденов срещу "Русалка тур" ООД и "Паррус" ЕООД за собствеността на земята.
 


Сходни връзки

ОТМЕНИХА ПРИСЪДА НА ЕВГЕНИЯ БАНЕВА, ДЕЛОТО ЗАПОЧВА ОТНОВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди