изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 02:41 EEST
ПРОБАЦИЯ ЗА ЗАГИНАЛО НА ПЪТЯ МОМЧЕ    
НовиниНа пробация бе осъден осъди 63-годишния Ангел Г. Ст. от Добрич, който бе признат от Окръжния съд в Добрич за виновен в това, че нарушил 10 правила за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 17-годишно момче.


Тежкият пътен инцидент стана на 30 март миналата година по ул. „Сан Стефано”. При него загина мотоциклетист. Шофьорът на лек автомобил „Хюндай” е получил наказание пробация с 3 пробационни мерки. Той ще трябва за срок от една година да има задължителна регистрация по настоящ адрес, задължителни срещи с пробационен служител и трябва да положи 100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото. Освен това Ангел е лишен от право да управлява моторно-превозно средство за срок от година и половина. 
Според обвинителния акт, Ангел е ползвал „Хюндая” като такси. Въпросния ден около 13,45 ч., той бил в престой на тротоара по ул. „Сан Стефано”, в участъка между кръстовищата с улиците „Кирил и Методий” и „Иван Вазов”, докато изчаквал пътничка. След като тя заела мястото си, дал „на заден ход”, като целта му била да стигне по този начин до крайната дясна лента на ул. „Сан Стефано” преди светофара на кръстовището с „Кирил и Методий”.
Момчето, което карало мотоциклет, не притежавало необходимото свидетелство за управление и нямало изискваната за това от закона 18-годишна възраст,  стигнало кръстовището по ул. „Сан Стефано” откъм бул. „Трети март”. При приближаване на кръстовището и при преминаването през него мотоциклетът се движел със скорост около 88 км в час и опасната зона за спирането му била около 117 м. Светофарът светел зелено и младежът продължил през кръстовището, без да намалява скоростта. Видял пред себе си, в своята лента за движение, на разстояние около 81 м, лекия автомобил „Хюндай”. Рязко намалил скоростта и при това загубил контрол върху управлението. Според прокуратурата, тези два факта са предизвикали падането на пострадалия от мотоциклета на пътното платно. Въпреки поставената каска, главата му се ударила в асфалта и получил черепно-мозъчна травма и контузия на седалището.
Според съдебния лекар, причината за смъртта на момчето е контузия на главния мозък, която е довела до остра сърдечна и дихателна недостатъчност от централен произход и е причинена от удара на главата с поставената на нея каска и пътното платно. След падането, в резултат на инерцията, тялото му се придвижило в посоката на движение при падането. Главата на младежа се е ударила за втори път с поставената на нея каска в долната част на предната броня на автомобила на подсъдимия.
Прокуратурата посочва, че мотоциклетистът също е нарушил Закона за движение по пътищата. В последната си дума подсъдимият заявил, че е предприел маневрата, след като се е убедил, че светофарите сигнализират червено за движещите се по улица „Сан Стефано” автомобили.
Адвокатът на майката на пострадалия е поискал за Ангел условна присъда към средния размер на предвидените в Наказателния кодекс за това престъпление до 6 години лишаване от свобода при изпитателен срок от 3 години. Вторият адвокат е пледирал а ефективна присъда в минимален размер и лишаване на подсъдимия от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 3 години. Адвокатът на подсъдимия пък е поискал той да бъде признат за невинен и оправдан. Според приетата по делото комплексна експертиза пострадалият е можел да спре преди мястото на удара или да премине безпрепятствено покрай автомобила на подсъдимия.  Ангел има средно образование, семеен е, работи, неосъждан.
 


Сходни връзки

ПРОБАЦИЯ ЗА ЗАГИНАЛО НА ПЪТЯ МОМЧЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди