изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:05 EEST
ПОЛОВИН ГОДИНА ГРАТИСЕН ПЕРИОД ЗА ГРОБНИТЕ МЕСТА    
НовиниТепърва ще се дискутира създаването на марка „Произведено в Добрич”, общината става член на индустриален клъстер „Електромобили”


За строителство на обществена тоалетна в градския парк „Свети Георги” общинските съветници на Добрич вчера решиха да се даде на концесия за 20 години терен от 60 кв. м. Концесионерът ще трябва да изгради по три клетки за мъже и три – за жени, както и една клетка за хора с увреждания.
Местните парламентаристи откриха процедура за провеждане на конкурс за управител на „Тролейбусен транспорт” ЕООД, тъй като договорът на настоящия управител изтича на 11 юли. Бе дадено съгласие за участие на общината в сдружение с нестопанска цел индустриален клъстер „Електромобили” и за подписване на рамково споразумение за сътрудничество. Представител на общината ще е кметът Детелина Николова. Участието в сдружението ще даде възможност на общината да е равноправен партньор в проекти, свързани с т.нар. „зелена енергия”, включване в общинските планове за развитие до 2020 г. на мерки за създаване условия за развитие на „зелена индустрия”, участване в учредяването на „Зелен фонд”  за финансиране на инициативи и проекти, свързани със зелената индустрия. Освен това общината ще участва в създаването на модел „Зелена община” за ползване на енергия от възобновяеми източници за зарядни станции за електромобили и др.
Общинският съвет вчера прие доклади за осъществяване на читалищни дейности и за изразходваните от бюджета средства през 2011 г. от читалищата в общината – НЧ „Й. Йовков – 1870 г.”, НЧ „Пробуда – 1939 г.” и НЧ „Романо дром-2002 г.”
С цел осигуряване на бюджетни приходи на общината бе дадено съгласие за продажба чрез публичен търг на три имота, за които има проявен инвеститорски интерес. Те са в жк „Добротица”. Два имота са отредени за жилищно строителство, а един – за обществено и делово обслужване. Ако бъдат продадени и трите имота в общинската хазна ще постъпят минимум 168 000 лева. Цените са между 63,41 и 75,47 лв./кв. м. Освен това бе дадено съгласие да се продадат и четири поземлени имота, от които се очаква в бюджета да влязат поне 68 500 лева. Според оценките, цените им са между 993 и 1449 лева за декар. Според зам.-кмета Иван Колев, когато има интерес, цените растат сериозно. Той посочи, че неотдавна земеделска земя на общината е достигнала цена от 2100 лева за декар.
Поради изтичане на срока на договорите им, бе взето решение да се отдадат под наем за поставяне на рекламно-информационни елементи на 21 общински места в града.
Единственият явил се кандидат-купувач на зала „Работник” е „Металагро” АД, представлявано от Огнян Василев. Сградата е двуетажна, със застроена площ от 685 кв.м. и включва спортна зала, съблекални, сервизни помещения, физкултурен салон. Тя се намира на ул. „Поп Богомил” в Промишлена зона „Север”. Предложената от „Металагро” цена е 106 000 лева. Сделката не се облага с ДДС. Предстои цената да бъде платена до момента на сключване на сделката.
Общинските съветници приеха без коментари докладите за финансово-икономическото състояние на търговските дружества, в които общината има 100 % участие, както и на тези, в които има по-малък дял. Стана ясно, че от 100-процента общинските дружества 2011 г. е приключена със загуба от „Диагностично-консултативен център II”, а друго дружество – ПФК „Добруджа” ЕАД е прекратено и обявено в ликвидация.
Съветниците определиха правомощията на представителя на общината в „МБАЛ-Добрич” АД за предстоящото общо събрание на дружеството, насрочено за 7 май. От докладната става ясно, че предстои промяна в капитала на дружеството и той се увеличава от 7 378 000 лева на 7 433 000 лева с размера на получените от държавата средства за капиталови разходи в размер на 55 000 лева, чрез записване на нови 5 500 поименни акции на държавата. При това делът на община Добрич се намаля от 17,89 %, колкото е сега, на 17,76 %.
Оживление сред местните парламентаристи на Добрич предизвика предложението на общинския съветник от Атака Атанас Атанасов за създаване на марка, географско обозначение, „Произведено в Добрич”. Идеята му е общината да създаде електронен регистър на продукти, стоки и услуги с произход град Добрич. Така всички фирми, които са доказали произход и качество, да имат право да поставят марката „Произведено в Добрич” на своите продукти. По този начин общината индиректно ще подкрепи местния бизнес като чрез създаването на марката стимулира гражданите да разпознават и купуват местни продукти, стоки и услуги, аргументира предложението си А. Атанасов. Кметът Детелина Николова изтъкна, че местната власт има за задача да създава конкурентна среда за бизнеса. Освен това, според нея, идеята трябва да е публично обсъдена с браншовите организации и производителите, за да се прецени дали  искат такава марка. Имаше предложения докладната да се оттегли до извършване на такова проучване и обсъждане, други предложиха марката да е „Произведено в Добруджа”. В крайна сметка бе решено да се възложи на кмета да организира проучване и обсъждане с браншови организации и постоянните комисии на ОбС създаването на такава марка.
Разгледана бе и докладна записка относно възможностите на гробищния парк за предоставяне на места. Стана ясно, че в гробищата, които са разположени на терен от 265 декара, ежегодно се погребват средно по 1100 души. Незаетата площ към момента е около 12 декара. Извършено преброяване на всички гробни места показва, че 8 348 гробни места са с изтекъл срок за гробоползване, от които 1 061 са запустели, изоставени и без трайни надгробни знаци. През последните пет години в Добрич са погребани 5469 души. Постъпленията от такси за гробни места са 129 934  лева.Според Закона за местните данъци и такси, за ползване на гробни места над 8 години се плащат еднократни такси. В търсене на решение на проблема с недостига на гробни места, вчера съветниците решиха да се възложи на кмета да проведе широка медийна кампания в рамките на 6 месеца. В този срок гражданите, които не са платили таксите за гробни места, могат да го сторят. След изтичането му директорът на общинското предприятие „Обреден дом” трябва да предприеме действия по освобождаването на гробните места, за които не са платени такси за гробоползване. Предвижда се освобождаване на тези гробни места и предоставянето им за извършване на нови погребения, а останките от освободените гробове да бъдат преместени в изградените две костници, които са с общ капацитет за полагане на около 3000 места за полагане на кости.
 


Сходни връзки

ПОЛОВИН ГОДИНА ГРАТИСЕН ПЕРИОД ЗА ГРОБНИТЕ МЕСТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди