изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 09:56 EEST
ОБИЧАШ ЛИ МУЗИКАТА, ТЯ ВИНАГИ ЩЕ ТЕ СЛЕДВА    
ЛюбопитноЗа последната една година около добричкия поп певец Дамян Попов се завъртяха куп новини.


През лятото изпълнителят взриви клубовете с хита си "Ти решаваш", в който се включи и неговата колежка  Анелия, която пък междувременно му стана и кръстница. В началото на есента пък изпълнителят представи две нови песни,  с които оглави класациите на Бг Радио, радио Романтика и БНР. Преди няколко месеца на стилна промоция в столичния култов клуб "Ялта" пред на 350 гости екс айдълът промотира първия си албум – "Вярвал ли съм", в който събра 10 песни, създадени от най-добрите музиканти у нас.
- Здравей Дамяне, къде те откриваме?
 - Здравей! Точно в момента съм отново по пътищата из страната, честно казано и аз не знам къде точно се намирам. Напоследък пътувам много, тъй като съм част от първото клубно турне – само българска музика с Бокс Тв. Утре вечер е концертът ни във Варна. До тук минахме през супер много градове - София, Пловдив, Русе, Плевен, Стара Загора, Разград, Кулата......Моите фаворити обаче определено са Велико Търново и Добрич - концертите бяха най-емоционални и диви. Атмосферата е наистина много приятна, всеки един от изпълнителите дава всичко от себе си, за да може публиката в клубовете да се забавлява „на макс”! Щастлив съм, че младите хора у нас слушат и различна от поп-фолк музика.
- Кои други изпълнители се включват в турнето ?
- Като се замисля.... най-актуалните имена в Бг музиката: Лора Караджова, Маги Джанаварова, Били Хлапето и Лексъс, Спенс и Сантра, Криско, Играта и един от най-търсените DJ-u от клубната сцена – Diass. Всеки от нас е подготвил свой собствен микс от песни от наложени свои хитове и нови сингли...
-  Именно твоят нов сингъл "Точно с теб" се изкачи на първо място в класация "7 в 11" на БНР. Очакван ли бе за теб този успех? На какво се дължи той?
- Успехът се дължи на добрия тийм. Без музикалния продуцент Калин Димитров и екипа на Pro X studio трудно ще се справя. Иначе "Точно с теб" е трета седмица в класацията на националното радио като е лидер в слушателския вот. Аз рядко пиша песни, но тук мога да се похваля с авторство на текст и музика. Парчето има два аранжимента - един денс и един в стила на Rnb музиката.
- Стартира година с издаването на първия ти албум – "Вярвал ли съм?" Разкажи ни повече за него?
- Пътят от създаването на първия сингъл до албум беше доста дълъг. Създавахме мелодия след мелодия, сингъл след сингъл... в един момент си дадох сметка, че  е време да оформим всичко в един цялостен продукт. Благодаря на целия екип, включил се в работата по албума. Най-неуморни се оказаха моите приятели от Рro-x-studio – Иван Иванов, Жени Джамбазова и Ани Пешева, с тях създадохме "Ти решаваш", "Грим и пози", "Гепи ме", "Точно с теб".  Да не пропусна и Влади Ампов, Графа, с когото направихме "Щом те видя". Калин Димитров е човекът, създал една от любимите песни в албума – "Ще продължа". Представихме я за първи път на фестивала "Бургас и Морето". Гордея се с тази песен, в нея има много любов към музиката. Цветан Недялков от Куку Бенд доразви брит саунда със своята виртуозна китара. „Вярвал ли съм” - песента, която даде име на албума, създадохме с Юлиян Янев, а пилотният ми сингъл "Тръгваш ли" написа Стамен Янев от група Акустика. В записите по албума се включиха и други колеги между които Йоана от Deep Zone, Анелия, Нора и др. 
В текстовете на песните също съм получавал помощ – от Йордан Ботев и Емо Дилчев. Един наистина голям екип от музиканти – доказани имена в българската музика. Като дете в Добрич, това винаги са били мечтите ми, да имам възможността да се докосна до големите имена в музикалната ни култура. Надявам се че всеки ще открие по-нещо за себе си в тавата с песни, тъй като сам по себе си албумът е многостилен, многожантров. Включили сме регетон, денс, поп, брит-рок. Нещо, което все още не е известно, е, че най-после ще мога да представя албума и в Добрич официално! Това ще се случи в гала вечерта на европейския младежки поп-рок конкурс "Сарандев". От сега подготвям някои изненади, иска ми се наистина да е по-специално не само гостите, но и за мен самия! Все пак става дума за Добрич!
- Наскоро представи първия си албум "Вярвал ли съм" в Турция. Би ли разказал за пребиваването си в Южната ни съседка
- Мина перфектно! Шоуто продължи повече от 3 часа. Пяхме народни песни, естрада както и песни от албума. Много приветливи и гостоприемни са хората там. Вече имам и няколко покани за концерти, които ще реализирам през есента. Срещнах се и с изселнически организации. Освен Истанбул бях и в други градове. Най-забавно беше в Чорлу, където се оказа че има близо 20 000 добруджанци, и всички говориха с такава любов за Добрич, за родния край, за България. Както се казва „ubi bene ibi patria” Пеят народни песни, танцуват хора, куфеят на Щурците и Васил Найденов. Наистина ти става мило и драго като ги гледаш.
- Какво са за теб музиката, песента?
- Музиката е живот, музиката е смисъл, музиката е любов!
- Би ли разказал - от кога пееш, кой те насочи към музиката, кои са преподавателите, при които направи първите си стъпки?
- Може би съм бил на 5-6.... В детската си спомням, че ме караха да пея песни на Фреди... Баща ми го слушаше много и по край него знаех целия репертоар на Queen. Моите откриватели са Светла и Емил Струнджеви, от тях научих много, всъщност те свършиха черната работа. С тях положихме основите В 4-5 клас започнах да работя с тях в СОУ "Св. Климент Охридски", където и съм завършил с пеене и пиано. Имах възможността да работя и с Милена Пеева. Много я обичам, от нея извира изкуство. Тя има съвсем различен мироглед, усещане  за музика. Не е малко онова което съм научил и от нея. Естествено музиката не е само пеене. Много са музикалните дисциплините, които допълват картинката, така че съм признателен на всеки един музикален педагог, с когото съм работил.
- За Добрич се говори като за музикалната столица на България - деца и млади хора от нашия град се представят успешно и печелят награди в различни конкурси, музикални формати. На какво, според теб, се дължи това?
- Хм, имаме добри преподаватели. Школи с традиции и усет! Всички колеги израснахме по сцените, може би това ни направи и много по отворени към света около себе си, по-амбициозни, нахъсани е целеустремени, но и отговорни. Талантите в Добрич са наистина много!
-  Кои са качествата, според теб, които притежаваш и които те правят толкова успешен?
- О, аз не знам дали съм толкова успешен все още, а и едва ли сам мога да се нарека успешен. Нека хората да определят. За мен е важно да се чувствам добре в това, което правя. За себе си знам, че имам още много път, който да извървя, за да се докажа не само пред хората, но и пред себе си, което вече прави нещата трудни, имайки предвид колко самокритичен съм!
- Трудно ли пробива един млад изпълнител в България? Има ли поле за изява в нашата страна?
- Трудно е! Ще започнем от там, че на този етап в България продуценти няма. Тоест всеки един изпълнител у нас – млад или вече изграден, се самопродуцира. А за да направиш един сингъл и един клип е нужна сум,а която приближава, а понякога дори надвишава 5 цифрено число! Ако един изпълнител иска да поддържа някаква актуалност, то на година той трябва да издава поне 3 проекта.... И сега идва следващият голям проблем, именно нежеланието на медиите у нас да излъчват българска музика... 3-4 проценти е родната музика в тв и радио ефира. Това реално погубва нашата култура, ние просто сме чуждоклонници и това е... Проблемите като цяло са многопластови, талантът много отдавна не е определящ фактор в музикалното изкуство.
- Можем ли през последните години да говорим за възраждане на българската поп музика?
- Хм, като че ли още е рано да се говори. Нещата ще светнат тогава, когато и у нас, като в повечето европейски държави, бъде въведен закон, който да задължава радиата и телевизиите да ротират поне 50-60 процента от музиката създавана от родните артист-изпълнители.
- С какво са свързани бъдещите ти планове? Да очакваме ли скоро нови песни, а защо не - и нов албум, на Дамян Попов?
- Да, вече работя по нови проекти но със сигурност няма да бързам за тях. До края на годината ще има поне още две песни. Обмислям парче с Криско, иска ми се и да представя нещо на "Бургас и морето"... Божа работа! Да сме живи и здрави първо! Истината е, че в момента малко и съм луднал, покрай следването ми. Хванал съм се да завършвам Теоритичния отдел на консерваторията, което наистина ми идва в повечко, но почти не остана. Ха-ха!
Албум със сигурност – не! Тепърва ще промотирам дебютната си тава от песни „Вярвал ли съм”. Като искам това да се случва не само у нас, но и в много други европейски държави.
- Какво би казал на младите хора, които в момента прохождат в поп музиката?
- Обичат ли музиката, то тя винаги ще ги следва, тя ще е техен дълг... Не трябва да се спират. Да гонят амбициите и желанията си до дупка, защото именно онова, което прави живота интересен, е възможността да сбъдваме мечтите си!
 


Сходни връзки

ОБИЧАШ ЛИ МУЗИКАТА, ТЯ ВИНАГИ ЩЕ ТЕ СЛЕДВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди