изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:04 EEST
ИЗГРАЖДАТ ОБХОДЕН ПЪТ ДО ДЕПОТО В СТОЖЕР    
ОбществоПътят, който ще води до депото за битови отпадъци край Стожер, няма да минава през селото, а ще бъде изграден обходен.


Той ще е около 5 км и ще струва около 8 милиона лева. Средствата не са предвидени в сумата, която ще бъде отпусната за изграждането на депото, и трябва да бъде осигурена от 9-е общини, които ще го използват. Ще се търсят възможности за външно финансиране. Това съобщи кметът на Добрич Детелина Николова - председател на сдружение "Управление на отпадъците - регион Добрич" пред жителите на село Стожер на среща, на която бе разяснен и дискутиран проектът за изграждане на депо и бяха изслушани тревогите и проблемите на местните хора. Срещата бе инициирана от областния управител Желязко Желязков, на нея присъстваха Красимир Маринов - ръководител на доклада по ОВОС, Кънчо Годсподинов - зам.-ръководител на проекта, Румяна Радилова - директор на РИОСВ-Варна, кметът на община Добричка Петко Петков и председателят на ОбС д-р Даниела Йорданова, общински съветници, Димитър Платиканов, Присъстващите бяха запознати хронологично с проекта, етапите на изпълнение и съпътстващите доклади за оценка на въздействието на околната среда, начините за депониране на отпадъците, пречистването на отпадните води. Припомнени бяха  правилата и процедурите, следвани от 2006 г. до сега, разрешението по ОВОС, което е издадено по всички правила и закони. Подчертано бе, че всички нови депа, които се проектират, отговарят категорично на европейските изисквания и параметри. Експертите увериха за пореден път, че няма въздействия, които да надхвърлят допустимите норми и хората нямат основание за тревога. Използвани са научни методи и са направени анализи на базата на  законите в страната и правилата на оперативната програма "Околна среда". Припомнено бе, че от 2007 г. България е член на ЕС и строгите изисквания и порядки касаят и управлението на отпадъците. Изборът на площадка е продължил две години и е направен в резултат на научно обосновани анализи и методики. 
Детелина Николова разясни, че през следващия програмен период 2014 - 2020 г. за реализирането на проекта ще бъде отпусната безвъзмездна финансова помощ по ОП "Околна среда" в размер на 45 милиона лева, при 5 процента съфинансиране от общините и ако не се построи депото средствата трябва да се отделят от общинските бюджети, което е непосилно. Ако не се използва тази възможност, няма кой да даде тези пари, заяви Д. Николова, нещо повече - предвидена е санкция от 3 500 евро на ден за всяка община.
Жителите на Стожер настояха за по-голяма прозрачност по темата. На срещата бяха дискутирани исканията им. Те настояват всяка година общините да предоставят на селото 500 хиляди лева, бъдещият концесионер да дарява по 1 стотинка на тон боклук и т. н. Стана ясно, че настоящото сдружение не може да поеме такива ангажименти, тъй като след изграждането на депото ще бъде създадена друга организация, която ще го управлява. НДТ
 


Сходни връзки

ИЗГРАЖДАТ ОБХОДЕН ПЪТ ДО ДЕПОТО В СТОЖЕР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди