изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:45 EEST
Добруджанският легион Скитика премина триумфално през Римския форум    
ЛюбопитноПо повод 2765- я рожден ден на Рим,неделният пролетен ден на 22 април като че ли завъртя колелото на времето с две хилядолетия назад. На най-големия стадион за конни надбягвания Чирко Масимо над 30 хиляди зрители, успяха да видят невероятния древноримски кортей, който прекоси централната част на града, отвеждайки участници и наблюдатели назад във времето, във вековете на великата Римска империя.

Стотици европейци, членуващи в около 50 клуба дадоха начало на невероятния спектакъл по улиците на вечния град. Бяха представени различни ритуали и сцени, типични за древния Рим. Имаше интересни моменти, като играта 'arpastum' (между футбол и ръгби), въпреки, че публиката предрочиташе историческите танци, гладиаторските борби. Необичайна беше демонстрацията на римско погребение от италианския клуб от Фано.

Един от най-аплодираните и снимани беше българският клуб за Исторически реконструкции „Скития минор-IV Легион Скитика”. Малка Скития е античното наименование на днешна Добруджа, която обхваща територията между делтата на река Дунав и степното причерноморско пространство. По време на реформите на император Диоклециан е обособена в отделна провинция, като латинското ѝ наименование е Скития Минор. Групата, която се представи на таз годишният исторически фестивал в Рим наброяваше около 40 души, като по-голяма част са от Добрич и една по-малка от София. Костюмите бяха наистина изключително ценни, 10 души бяха напълно оборудвани като центуриони, имаше също един аквилифер (орлоносец), сигнифер (знаконосец), имагинифер (носещ портрета на императора), корницен (тръбач), и шестима легионери. Дамите бяха подготвени също много добре, облечени главно като богати патрицийки.

Клубът за Исторически реконструкции „Скития минор-IV Легион Скитика” съществува от септември 2010 г., а негов учредител е Радостин Колчев. Той създава сдружението в Добрич с цел не само да популяризира военната част от римската история, а и цялостният културен живот по нашите земи от времето на римско доминиране. Членовете са различни по възраст и професия, но това, което ги обединява е любовта към римската история и култура. Тъй като историческите възстановки са хоби на участниците, те сами влагат средства за закупуването или направата на необходимото снаряжение. Основната част от него (колани, апликации, ками, мечове, шлемове, щитове, копия, легионни знаци и символи) е изработена от самите членове на клуба с максимална точност. За прототипи използват съхранените изображения по барелефи, находки на римско военно снаряжение, литературни източници, тъй като идеята е да се впишат актуално в периода от началото на 1 век, пресъздавайки го възможно най-достоверно и реалистично. Паралелно с усъвършенстването на римската екипировка, членовете създават и адекватно тракийско въоръжение за периода 4-2 в.пр.Хр.

Само за една година от своето основаване, благодарение на високото ниво на адаптация, клуба получава признание от много чуждестранни групи от Западна и Източна Европа, създавайки ценни контакти за по-нататъшно сътрудничество с тях. Клубът е вече част от голямото европейско риенакторско семейство след съвместното им участие с Legio X Gemina от Белгия през април 2011 г. в празненствата, посветени на честването на рождения ден на град Рим. Това е един от най-мащабните фестивали в Европа, където всяка година се събират около 3000 възстановчици.

Венета Ненкова

 

 


Сходни връзки

Добруджанският легион Скитика премина триумфално през Римския форум | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди