изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:41 EET
Сити и Юнайтед излизат в мач за титлата    
СпортМанчестър Юнайтед започва мача тази вечер срещу градския съперник Сити в опит да защити шампионската си титла. Срещата от 36-ия кръг на Висшата лига ще даде отговори на много въпроси, а победителят в нея почти сигурно ще бъде коронясан след оставащите два мача до края на сезона като първенец.


Преди точно три седмици Манчестър Юнайтед имаше комфортния аванс от осем точки на върха в класирането, но успя сам си направи живота труден. И ако минималната загуба на терена на Уигън с 0:1 може да бъде простена, то провалът срещу Евертън насред "Олд Трафорд" миналата седмица бе сериозен удар по шампионските амбиции на "червените дяволи". Те водеха с 3:1 и 4:2, но в крайна сметка дуелът приключи при 4:4.

Изчаквайки настъпването на кулминационния момент, лидерството във Висшата лига този сезон се смени общо 10 пъти. Ман Сити бе на върха в продължение на 155 нощи, а тимът на сър Алекс Фъргюсън - 97. Ако "гражданите" спечелят дербито, то остава голяма вероятността за първи път в 20-годишната ера на Висшата лига, шампионът да бъде решен по голова разлика. За момента тя е в полза на Сити.

"Небесносините" обаче не са завършвали в класирането пред съседите си от далечния сезон 1990/91. Тогава Юнайтед остана шести, а Сити на Питър Рийд - пети.

В 22:00 часа тази нощ на "Етихад" си дават среща най-добрият домакин срещу най-силния гост през кампанията. Със своя дълъг стаж в професията сър Алекс най-добре знае какво представлява точно това дерби на Манчестър. Самият той го определи като "най-важното в неговата кариера". Ако Сити спечели титлата, това може да бъде началото на синя вълна от трофеи, а Фъргюсън трябва да направи всичко възможно, за да може това да не се случи.

Шотландецът винаги е обичал да харчи здраво за нови играчи, но не чак толкова, колкото напоследък инвестира Сити. От септември 2008 г. насам "гражданите" са похарчили 438 милиона паунда за трансфери, а за същия период "червените дяволи" са извадили 140 млн.

Има само един начин издънките срещу Уигън и Евертън да бъдат забравени - победа тази вечер. Само 90 минути разделят „червените дяволи” от златните медали. Ако те спечелят на "Етихад", разликата ще стане непосилните за съперника шест точки два кръга преди края. Дори равенството ще устройва тима на Фъргюсън, който има по-лесна програма до края на сезона.

Задачата в дербито обаче няма да е никак лесна с оглед на класата на съперника. Сити има голова разлика +60, която за пълен сезон във ВЛ е минавана само веднъж - Челси имаше +71 през сезон 2009/10.

Три от четирите загуби на Юнайтед този сезон са именно срещу северозападни съперници - срещу Ман Сити и Блекбърн у дома, както и срещу Уигън навън. До края на кампанията тимът на Фьргюсън има шанс да завърши с 29 победи, като не само в ерата на Висшата лига (от 1992 насам), но и в над 100-годишната история на английското първенство, "червените дяволи" не са финиширали с толкова голям актив, предаде Novsport.

Някои факти преди дербито:

- Сити е спечелил един трофей в последните 36 години, докато Манчестър Ю е вдигнал 30 за същия период.

- Само един играч е вкарвал хеттрик в мач помежду им във Висшата лига - Андрей Канчелскис, при успеха на червените дяволи с 5:0 през 1994.

- Ман Сити може да направи дубъл (две победи в един сезон) срещу градския съперник за втори път в ерата на Висшата лига. Първият случай е през 2007/08.

- Ман Сити спечели само едно от последните седем градски дербита във Висшата лига.

- Гражданите не успяха да се разпишат в последните си три домакинства срещу Манчестър Юнайтед във Висшата лига.
 


Сходни връзки

Сити и Юнайтед излизат в мач за титлата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди