изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:20 EEST
Шампион на два континента    
Спорт

Един българин триумфира в Истанбул и накара всички да говорят за него. На 29 април Ивайло Габровски написа със златни букви името си в историята на родното колоездене.Той спечели Обиколката на Турция, а в класацията за най-добър катерач зае второ място.



Победата му е много ценна и поради факта, че успя да стъпи на върха в конкуренцията на състезатели от световна класа - начело със звездите от "Астана".

Радостта за България беше двойна. Другият ни представител - Данаил Петров, се нареди на трето място в генералното подреждане.Той се състезава за испанския тим "Каха Рурал",който завърши втори в отборното класиране след състава на "Астана". Петров има всички шансове да представя отбора си в едно от най-престижните състезания в света - Обиколката на Испания

Габровски триумфира в Турция като успя да запази лидерската си позиция, завоювана след успеха в третия етап. Днес състезателят на турския "Коня Торку Шекер Спор" финишира с основната група в осмия етап и в генералното класиране изпревари с 1,33 мин Александър Дяченко (Казахстан) от "Астана". Така петкратният победител в Обиколката на България спечели надпреварата за втори път след 2007година. Тогава обаче състезанието беше с по-нисък клас, а сега е от висша категория и се нарежда само след Обиколките на Франция, Италия и Испания.

След днешния триумф 34-годишният колоездач беше посрещнат като герой от турските привърженици, а световните медии се надпреварваха да взимат интервюта не от Алесандро Петаки, Александър Винокуров или Матю Гос, а от българския състезател.

"Много съм щастлив, това е най-големият успех в кариерата ми. Благодаря на всички за подкрепата - на съотборниците, на треньорите, на спонсорите на отбора, на приятели и близки в България. На всички, които вярваха, че мога да спечеля. Нанесох своя удар в най-тежкия, трети етап, а след това трябваше да внимавам, но не беше лесно до края. Това прави победата ми по-сладка. Честитя на Данаил третото място – това е успех за целия български спорт. Доказах, че мога още много да дам за него", сподели Габровски след победата си.

Ивайло Габровски наистина доказа, че може. Преодоля всички трудности -издържаше се като общ работник и градинар във Франция, беше изгонен от КК "Несебър", обмисляше прекратяване на кариерата си , заради липсата на отбор и т.н.

Двойният български триумф в Турция е гордост за нашия спорт и ние трябва да ценим тези успехи.

Остава обаче въпросът, не заслужава ли Ивайло Габровски да му бъде даден шанс да участва на Олимпийските игри в Лондон? Не е ли парадоксално да бъдеш ценен повече в чужда, а не в собствената си държава? България има две квоти, които са непоименни. За наши представители са определени Мартин Грашев и Данаил Петров.Сега топката е в ръцете на ръководството на Българския колоездачен съюз... 

Автор: Елена Яръмова

http://www.btv.bg

 


Сходни връзки

Шампион на два континента | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди