изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:12 EET
Шивач стана милионер    
Ред и сигурност
Общинските съветници от Благоевград върнаха официално на наследниците на един от най-известните земевладелци в Благоевград до 40-те години Ибрахим Митушев Саидов - шивача Саид и брат му Едип, 24 имота в землището на село Българчево, с обща площ 809,035 декара.


Предложението за решение бе вкарано буквално “на пожар” като извънредна точка от дневния ред от Комисията по развитие на селските райони и Комисията по приватизация, след като наследниците на шивача спечелиха, както съобщи “Струма”, дело в Страсбург срещу отказа на Общинска служба “Земеделие” да им възстанови земите. Ако до края на април местният парламент не се бе произнесъл, общината я грозеше финансова санкция от над 120 000 евро, други над 500 000 евро трябваше да плати държавата на фамилията на Саидов, според решението на съда в Страсбург, твърди “Струма”.

Делото бе заведено от Едип Ибрахимов Митушев, който е син на починалия през 1945 г. Ибрахим Митушев Саидов, а причината да потърси правата си в Европейския съд е решение на Районен съд - Благоевград, с което е отказано да му възстановят 809 дка от общо 1046.5 декара земи в землището на Българчево. Решението на съда е базирано на становище на Общинската поземлена комисия в Благоевград, която през 1994 г. е постановила отказ за възстановяване правото на собственост на наследниците на Саидов с мотив, че собствеността на имотите не е уредена и противоречи на изселническата спогодба между България и Турция от 1926 г., поради това че с част от тези имоти е налице разпореждане след 1920 г., както и че към датата на постановяване на решението от административния орган са налице спорове за материално право с други лица.

Възстановяването на земите на фамилията на шивача Ибрахим Саид може да се превърне в прецедент, който да доведе до лавина от искове в Страсбург на потомци на турци, напуснали пределите на България след освобождението, и то на фона на неуредените обезщетения на българските бежанци от Турция през същия период, коментират юристи. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Шивач стана милионер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди