изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:18 EEST
СУ НЕ ОТСТЪПВА ЗА ВХОДA ЗА БАЛЧИКЛИИ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА    
НовиниВ декларация Студентският съвет на СУ „Св. Климент Охридски” заяви категорична позиция относно исканията и намеренията, заложени в декларацията на Общинския съвет в Балчик. В декларацията се казва: ”Университетската Ботаническа градина не е със статут на природен парк или резерват – места, до които достъпът е свободен за всички граждани на Република България.

Също така, постоянният адрес и местожителството не биха могли да бъдат критерии за подобни преференции. Жителите на София също заплащат такси за кандидатстване в Университета, както и студентски такси за обучение. Освен това, жителите на столицата не се ползват с преференции за използването на културни обекти и забележителности. Удовлетворяването на подобни искания би било проява на дискриминация на едни или други групи от хора, което е абсолютно недопустимо.”

С декларацията Студентският съвет изразява твърдата си подкрепа за решенията, взети от ръководството  на университета, относно режима на работа на Ботаническата градина в Балчик. В тази връзка студентите призовават кмета и общинските съветници да преразгледат исканията си.

В писмо на ректора на СУ „Св. Кл. Охридски” проф. Иван Илчев до кмета Николай Ангелов пък се казва: „Правото на университета да получава приходи от имота – публична държавна собственост, е законово регламентирано и не е налице правно основание за освобождаването на определена категория лица от заплащане на входни билети. Фактът, че Университетската ботаническа градина е на територията на община Балчик не е достатъчно основание гражданите на Балчик да посещават безплатно градината, тъй като това би означавало гражданите на София да имат претенции за безплатно посещение на зоопарка, на всички музеи и театри, находящи се в София. Осигуряването на безплатен вход за гражданите на Балчик на територията на УБГ-Балчик би поставило в неравностойно положение останалите граждани на Република България във връзка с достъпа до имот – държавна собственост  и по същество би представлявало дискриминационно отношение, за което университетът може да бъде атакуван по съдебен път”.

Проф. Илчев изразява желание да продължава сътрудничеството между СУ „Св. Кл. Охридски” и община Балчик. Той заявява готовност градината да бъде отваряна за свободни посещения при организиране на масови мероприятие от община Балчик с участието на Софийския университет. НДТ

 


Сходни връзки

СУ НЕ ОТСТЪПВА ЗА ВХОДA ЗА БАЛЧИКЛИИ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
СУ НЕ ОТСТЪПВА ЗА ВХОДA ЗА БАЛЧИКЛИИ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА
Автор: Anonymous да 2012-05-04 @ 14:18 EEST
Софийски простаци.
СУ НЕ ОТСТЪПВА ЗА ВХОДA ЗА БАЛЧИКЛИИ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА
Автор: Anonymous да 2012-05-07 @ 16:15 EEST
Такса трябва да има за всички,но да не е толкова висока,за да можем да си я позволим.А уважаемите балчиклии сигурно помнят разказите на възрастните хора,че по времето на румънската кралица изобщо не са можели да припарят там. И да вземат да си поскопосат града!
СУ НЕ ОТСТЪПВА ЗА ВХОДA ЗА БАЛЧИКЛИИ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА
Автор: Anonymous да 2012-05-08 @ 19:14 EEST
Какви ботаници , какви студенти , какви иследвания ? Там студенти не са стъпвали ! От край време тези " научни работници " само ровят за пари ! А не е ли дискриминация билетчето за тяхната градина във Варна да е 2 лева за възрастни и 0.50 ст за деца (където има уникални видове цветя), а в Балчик 10 лева ? Нали си направиха собствена градина , и видяха че никой не влиза ! Защото Двореца е едно цяло и не може да се оправлява на парче от Цветари !
СУ НЕ ОТСТЪПВА ЗА ВХОДA ЗА БАЛЧИКЛИИ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА
Автор: Anonymous да 2012-05-08 @ 19:20 EEST
Ако съм кмет на Балчик , ще изсипя 10 самосвала с камъни на входовете на Двореца ! А за летният сезон ще забраня влизането на автобуси в града , нека да си спират туристите горе в квартала !
 Смятам че това би променило позицията СУ.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди