изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:04 EEST
Районен съд – Балчик    
Ред и сигурност

Информация за насрочени за разглеждане в Районен съд – Балчик, наказателни дела в периода 09–11.05.2012 г.



На 09.05.2012 г. Районен съд – Балчик, ще разгледа наказателно дело срещу 37-годишния Й. К. М. от гр. Добрич. Районна прокуратура – Балчик, е повдигнала срещу него обвинение за това, че на 23.08.2008 г. около 6 ч. на участък от главен път от гр. Каварна за гр. Балчик, преди разклон за голф игрище, при управление на лек автомобил „Мазда 323” е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на 25-годишна добричлийка, изразяваща се в сътресение на мозъка, придружено с пълна загуба на съзнание, представляващо разстройство на здравето временно опасно за живота, като деянието е извършено в пияно състояние. Държавното обвинение посочва, че Й. М. е нарушил чл. 5 ал.3 т. 1 и чл. 20 от Закона за движение по пътищата, според които: „На водача на пътно превозно средство е забранено да управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол” и (1)„Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.  (2) „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство ……..”

От обвинителния акт става ясно, че на 23.08.2008 г. около полунощ подсъдимият посетил „Фара” в гр. Шабла. Там се забавлявал с компания и изпил две бири по 500мл. Около 05,00 ч. на разсъмване той и пострадалата тръгнали към Добрич. Й. М. шофирал автомобила на брат си, а 25-годишната седяла на предната седалка. Двамата били с предпазни колани. Пострадалата заспала по пътя. Подсъдимият управлявал колата със скорост около 90 – 100 км в час. На завой преди отбивка за голф игрище му се приспало. Той загубил управлението на автомобила и колата се преобърнала по средата на пътното платно. Прокурорът уточнява, че подсъдимият не е съобразил поведението си с разпоредбата на чл. 20 от Закона за движение по пътищата и е допуснал настъпването на пътно-транспортно произшествие.

При инцидента спътничката му изпаднала в безсъзнание. Притекли се на помощ водачи на минаващи автомобили я извели от колата. Когато се свестила тя споделила, че я боли главата. Пристигналият медицински екип я отвел в МБАЛ – Добрич, където установили, че има контузия на главата и тялото, сътресение на мозъка и разкъсно-контузна рана на челото.

С химическа експертиза било установено, че подсъдимият има с етилов алкохол в количество 0,59 промила в кръвта.

Й. К. М. се е признал за виновен за престъплението. Той има средно образование, работи, семеен е, не е осъждан.

 

На 10.05.2012 г. в Районен съд – Балчик, е насрочено за разглеждане наказателно дело, образувано срещу 30-годишиня В. Н. В. от гр. Балчик. Районна прокуратура – Балчик, е повдигнала срещу него обвинение за това, че на 27.08.2010 г. в гр. Балчик без надлежно разрешително е придобил и държал високорискови наркотични вещества – 0,567 гр. хероин на стойност 51,03 лв.

Според обвинителния акт на 27.08.2010 г. В. В. и двама свидетели по делото, са се уговорили да закупят наркотични вещества. Подсъдимият ангажирал свой познат да ги откара с личния му автомобил до мястото, където щели да получат наркотиците.

Четиримата пътували в посока гр. Варна, но на разклон за с. Кантраджиево В. В. казал на шофьора да спре. Там изчакали около 2 часа да дойде друга кола с варненска регистрация, управлявана от неустановено от полицията лице. В. В. се качил в този автомобил и потеглил в посока с. Кранево. След около 15 мин. се върнали и подсъдимият се качил в колата с тримата свидетели. Той споделил, че е закупил хероин на стойност 100 лв. и дал от него на двамата, с които имал уговорка. По пътя за Балчик тримата употребили част от хероина. Останалото количество било иззето от органите на МВР.

Назначената в досъдебното производство физико-химична експертиза е установила, че в откритите 9 опаковки с кафяво прахообразно вещество има общо 0,567 гр. хероин на стойност 51,03 лв. Едното от другите лица, употребили дрогата, е осъдено за държане на наркотични вещества, а срещу второто е образувано наказателно дело за същото престъпление.

В. В. не се е признал за виновен на досъдебното производство. Той има средно образование, не е семеен, не работи, осъждан е.  

 

На 11.05.2012 г. Районен съд – Балчик, ще разгледа наказателно дело, образувано по обвинителен акт на Районна прокуратура – Балчик, срещу 35-годишния Ал. Н. Ал. от гр. Балчик. Срещу него е повдигнато обвинение за три престъпления - кражба, измама и държане на наркотични вещества. Според тях на 13.05.2011 г. в гр. Балчик той е отнел чужда движима вещ – мобилен телефон „Нокия  5000” на стойност 72 лв. от владението на балчиклия с намерение противозаконно да го присвои. За времето от месец май до 11 ноември 2011 г. в гр. Балчик в условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, е възбудил и поддържал заблуждение у шест лица от гр. Балчик и едно от гр. Варна, че ще им достави дизелово гориво, без да има такива намерения и с това им причинил имотна вреда в размер на 546 лв. На 27.08.2010 г. и на 24.11.2010 г. в гр. Балчик в условията на продължавано престъпление без надлежно разрешително е придобил и държал високорискови наркотични вещества – 0,408 гр. хероин на стойност 29,92 лв.

В обвинителния акт е посочено, че на 13.05.2010 г. пострадалият при кражбата отишъл с автомобила си при ключар, за да отремонтира ключалката на шофьорска врата. След това заедно с ключаря се отправили към офиса му, за да заплати услугата. Колата останала отключена, а мобилният телефон бил поставен между предните седалки в близост до ръчната спирачка. Възползвайки се от отсъствието на пострадалия, Ал. Н. Ал. взел мобилния телефон. Същия ден той го заменил с друг, като добавил за това и 10 лв.

През месец май 2010 г. подсъдимият отишъл при собственик на магазин за строителни материали и го помолил да му извърши услуга като превози акумулираща печка до пункт за изкупуване на отпадъци. Бизнесменът отказал, защото бил ангажиран. Около обяд Ал. Ал. се върнал при него с предложение да му продаде 60 л. дизелово гориво по 1,30 лв. за литър. Пострадалият се съгласил и двамата отишли с неговия микробус до индустриалната зона на Балчик. Подсъдимият казал да спрат до портала на завод и поискал сумата за горивото. Бизнесменът му дал 70 лв., представляващи половината от цялата сума с уговорката да му плати останалата част при доставката на стоката. Ал. Ал. казал да го чака на задния портал на завода и слязъл от микробуса. Пострадалият изчакал 10-ина минути и осъзнал, че е измамен.

По подобен начин подсъдимият измамил още шест лица, като обещавал да им достави между 50 л. и 100 л. дизелово гориво и след като вземел договорената сума или част от нея изчезвал. При тези деяния Ал. Ал. е причинил на пострадалите 7 лица имотна вреда в размер на 546 лв. До настоящия момент той не е осигурил горивото, нито е върнал получените пари.

На 27.08.2010 г. подсъдимият пътувал с други три лица за Варна. Те спрели на пътя около с. Кантарджиево и изчакали в колата около 2 часа. Пристигнал друг автомобил с варненска регистрация. Един от спътниците - В. В. /подсъдим по друго дело/, се качил във варненската кола и отпътували. След 15-ина минути той се върнали и като влязъл в автомобила със спътниците си, дал на Ал. Ал. и на още едно лице малки пакетчета. В. В. споделил, че е закупил наркотици за 100 лв. Влизайки в гр. Балчик те били спрени  за проверка от полицейски служители при РУП – Балчик. Били отведени за разпит в полицейското управление. Тогава у Ал. Ал. била забелязана полиетиленова опаковка в порез на  колана му и той признал, че държи наркотични вещества. В опаковката имало четири пликчета с кафяво прахообразно вещество. От джоба на панталона си Ал. Ал. извадил спринцовка с игла. Назначената експертиза установила, че предаденото вещество е 0,238 гр. хероин на стойност 21,42 лв.

На 24.11.2010 г. полицейски служител, който знаел, че подсъдимият е издирван за вземане на мярка за неотклонение, забелязал Ал. Ал. на улица в Балчик. При задържането му под стража за 24 часа, бил направен обиск и у 35-годишния били открити спринцовка с игла и кибритена кутийка с четири броя найлонови пликчета. Те съдържали 0,17 гр. хероин на стойност 8,50 лв.

Ал. Ал. се е признал за виновен, но се е възползвал от правото си да не дава обяснения. Той има основно образование, не е семеен, безработен е, многократно осъждан.

 

На 11.05.2012 г. Районен съд – Балчик, ще разгледа наказателното дело срещу 35-годишния Ив. Д. Ив. и 33-годишния В. Ив. К. от гр. Добрич. Срещу двамата е повдигнато обвинение от Районна прокуратура – Балчик, за това, че на 01.03.2011 г. и на 2 срещу 3 март 2011 г. при условие на продължавано престъпление в с. Оброчище, община Балчик, чрез използване на технически средства след предварителен сговор помежду си и след предварителен сговор с други четири лица от с. Оброчище, са отнели 45 м телефонен кабел на стойност 119,88 лв. от владението на „БТК” АД с търговско наименование „ВИВАКОМ”, без съгласие на собственика с намерение противозаконно да го присвоят, като до приключване на съдебното следствие откраднатата вещ е била заместена.

Държавното обвинение посочва, че на 01.03.2011 г. двамата подсъдими отивали в гората за дърва и забелязали, че под мост при с. Оброчище в участък с течаща вода има поставена метална тръба. Те решили да я откраднат и продадат за старо желязо. Двамата установили, че през тръбата преминава кабел. Те се върнали в селото и към 21 ч. отново отишли до мястото с тръбата. В. К. носел кирка и прекъснал кабела с удар с нея. Двамата изровили кабела на разстояние около 5 м. Тогава забелязали полицейски автомобил на 200 м от тях,  притеснили се и се прибрали по домовете си.

На другата сутрин подсъдимите се върнали на мястото и установили, че някой е копал, но кабелът е там. Същата вечер те се срещнали с другите четири лица и им разказали за изровения кабел. Заедно се уговорили да го откраднат и кой какъв инструмент да носи. Между 20 ч. и 21 ч. те пристигнали на мястото с лопати и кирки и започнали да копаят. Изкопали канал, от който извадили 45 м кабел, който нарязали на парчета с дължина около 2 м. Кабелът бил отнесен в дома на един от участниците в престъплението. Там бил почистен от гумената изолация, а медните жили били отделени от оловната предпазна обвивка. Различните части били поставени в чували и предадени в пункт за вторични суровини в Добрич срещу 230 лв. След като платили 30 лв. за транспорта на свидетел по делото, извършителите си разделили по 33 лв.

Назначената по делото ценова експертиза е установила, че стойността на откраднатия телефонен кабел е 119,88 лв.

Делото срещу другите четири лица е приключило със споразумение.

Ив. Ив. и В. К. са признали вината си на досъдебното производство.

Двамата имат основно образование и не работят. Ив. Ив. е осъждан.

 

Районен съд – Балчик, е насрочил за разглеждане на 11.05.2012 г. наказателно дело срещу 28-годишния Кр. Д. К. от гр. Балчик. Той трябва да отговаря по обвинение на Районната прокуратура за това, че на 13.09.2011 г . около 13,50 ч. по улица в гр. Балчик е управлявал лек автомобил „Рено Меган”, без да притежава свидетелство за управление на моторно-превозно средство в едногодишен срок от наложено му от началника на РУП – гр. Балчик, наказание по административен ред, влязло в сила на 09.09.2011 г.

На 13.09.2011 г. двама служители на РУП – гр. Балчик, изпълняващи задълженията си по опазване на обществения ред, получили сигнал от дежурния, че Кр. Д. К. е забелязан да управлява моторно-провозно средство без свидетелство за управление. Те видели подсъдимия и спрели автомобила му. Кр. К. дал за проверка всички документи на колата. Той обяснил, че не притежава свидетелство за управление на МПС, тъй като му е отнето и не е възстановил правата си на водач.

В досъдебното производство е изяснено, че свидетелството му е отнето със заповед на началника на РУП – гр. Балчик от 08.03.2009 г. На 03.07.2009 г. Районен съд – Балчик, е постановил на Кр. К. наказание „лишаване от право да управлява моторно-превозно средство” за срок от 8 месеца. Освен него той изтърпял и 2 месеца лишаване от право да управлява автомобил,  му с наказателно постановление от 23.03.2009 г. На 08.01.2010 г. той приключил изтърпяването на наказанията, но не направил постъпки да възстанови правата си като водач, затова не е правоспособен.

Кр. К. бил санкциониран за трети път с наказателно постановление на началника на РУП – Балчик, влязло в сила на 09.09.2011 г. Той бил глобен със 100 лв. за това, че е управлявал автомобил, без да е правоспособен водач. На 13.09.2011 г. обаче отново извършил същото деяние.

Кр. К. има основно образование, не е семеен, безработен е, осъждан.

 

07.05.2012 г.                                       

 


Сходни връзки

Районен съд – Балчик | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди