изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 10:36 EEST
Меркел и Обама първи се срещат с новия президент на Франция    
По светаНовият президент на Франция - социалистът Франсоа Оланд, ще се срещне до дни с германския канцлер Ангела Меркел и американския президент Барак Обама. Анализатори коментират, че левият политик ще е предизвикателството за политиката на икономии заради кризата.

По-рано днес Меркел заяви, че ще приеме новоизбрания президент на Франция с отворени обятия и че двамата ще работят в тясно сътрудничество.
"Ще работим заедно добре и интензивно, и ще се срещнем много скоро", каза канцлерката, която публично подкрепяше Никола Саркози по време на предизборната кампания.
Тя обаче беше категорична, че европейският пакт за бюджетна дисциплина, който цели да овладее кризата с еврото, няма как да се предоговаря, за което се обяви Оланд.
Двамата ще се срещнат непосредствено след 15 май, когато той официално встъпва в длъжност като държавен глава, съобщи говорителят му Пиер Московиси, цитиран от Франс прес и БТА.
На същата дата Оланд ще обяви и новия премиер на Франция.

На 18 май, преди срещата на Г-8 в Кемп Дейвид, пък Оланд ще има двустранни разговори с президента на САЩ Барак Обама. Една от основните теми в разговорите им ще бъде графикът за изтегляне на коалиционните войски от Афганистан. Оланд обеща да изтегли френския контингент до края на тази година - две години преди крайната дата от края на 2014 г. за коалицията.

В същото време Саркози, победен в балотажа, се присъедини към групата европейски лидери, които паднаха от власт заради обществения гняв срещу мерките за икономии.

Победата на Франсоа Оланд на втория тур на президентските избори във Франция е предизвикателство за германската концепция за бюджетни икономии за справяне с кризата в еврозоната, макар че промяната няма да е радикална, коментира същевременно американската преса, цитирана от Франс прес.
"Предизвикателство за бюджетните икономии", е заглавието на първа страница на вестник "Ню Йорк таймс". "Задлъжнелите държави в Европа се надяват, че Оланд ще ги подкрепи и ще им даде повече време да се приспособят", отбелязва изданието.

"Вашингтон пост" прави паралел между Франция и Гърция, където вчера също имаше избори, завършили с победа на партии противници на политиката на икономии - и подчертава, че изборът на избирателите в двете страни е "мощно отхвърляне на предписаното от германците лечение срещу дълговата криза - болезнените бюджетни съкращения".
"При всяко положение социалдемократическата и пролиберална визия на Оланд не съдържа обещание за радикална промяна, за разлика от национализациите, които последваха предишната победа на партията му, когато Франсоа Митеран стана президент на Франция през 1981 г.", отбелязва същевременно вестникът.

Според "Уолстрийт джърнъл" пък, макар че левицата взе мнозинство в Сената на миналогодишните избори, а през юни може да направи същото и в долната камара на парламента, социалистическият президент "ще се нуждае от силна доза политическа убедителност за изпълняване на предизборните си обещания". Икономическият всекидневник споменава в тази връзка "дълбоките белези", които кризата с еврото е нанесла на Франция по отношение на търговския дефицит, продължаващия спад на конкурентната способността и 10-те процента безработни.

"Лос Анджелис таймс" цитира икономически анализатори, според които новият френски президент, който подкрепя по-високо данъчно облагане и мерки за стимулиране на потреблението, "всъщност не разполага с голямо пространство за маневриране и ще трябва да действа бързо, за да успокои финансовите пазари, които го възприемат като заплаха за усилията на Европа да овладее високото равнище на държавния си дълг".

 

--------------------------------------------------------------------------------
Това, че Валери Трирвильор е партньорка в живота на новия френски президент Франсоа Оланд, а не негова съпруга, не би трябвало да е пречка пред посещенията в чужбина или официалните приеми във Франция, макар че може да има редки изключения, коментираха междувременно дипломати, цитирани от Франс прес. "Не мисля, че създава чак такива проблеми. Може би при посещение при папата? Честно казано, този въпрос не е нещо, което ме притеснява. Има доста други неща, които могат да ме притеснят преди това. Въпросът с брака касае преди всичко личния ни живот", подчерта самата Трирвильор, която е журналистка и възнамерява да остане такава.
Освен за Ватикана протоколът за първата дама може да стане въпрос на обсъждане за силно религиозни и привързани към традициите страни като Саудитска Арабия, Индонезия, евентуално Индия, но не е сигурно, че би се превърнал в реален проблем. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Меркел и Обама първи се срещат с новия президент на Франция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди