изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:03 EEST
В девет държави няма безработица    
Новини

В 9 държави безработицата е под 5%, което на практика означава, че там има пълна заетост, пише в. “Уолстрийт джърнъл”, като се позовава на годишното изследване на заетостта на “Галъп” за 2011 г., в което са представени данни за 148 държави.



Икономистите оценяват стойностите под 5% като пълна заетост. Причината е, че в една държава няма как всички едновременно да работят заради временните движения на пазара на труда - преминаване от една служба на друга, излизането в пенсия. Има и хора, които доброволно са избрали да не търсят работа в момента.
Кои са деветте държави, в които всеки работи? Това са Австрия, Беларус, Китай, Япония, Черна гора, Тайван, Тайланд, Украйна и Виетнам.
Но това да няма безработица не слага равенство пред икономическото развитие и благосъстоянието. Много малко от деветте страни се радват на стабилна икономика и просперираща средна класа. Това е така, защото в повечето държави е създадена заетост чрез временни правителствени програми или чрез нискоефективно земеделие.
Също така малката безработица не означава високи доходи. От една страна, това е свързано и с факта, че заетостта на постоянен работен ден е доста ниска в азиатските държави. Например в Китай само 30 - 39% от населението е на пълен работен ден. Във Виетнам и Тайланд процентът е между 20 и 29.
В някои места правителствата създават заетост. В Беларус всеки, който се регистрира в бюрата по труда, задължително трябва да се зачисли на работа към някакъв финансиран от държавата проект.
 Австрия е с развита икономика и заможно население, където няма безработица, а над 50% от хората са на пълен работен ден. Как се получава това? Австрийската икономика е балансирана между индустриалното производство и услугите, а правителството плащаше субсидии за поддържане на заетост в кризата. http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

В девет държави няма безработица | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди