изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:06 EEST
Катаджия, изкарвал до 1000 лв. на смяна от подкупи: Сори! Имам кредит!    
Новини

Брутални случаи на полицейска корупция, разкрити от дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР, представяме в поредицата "Лов на корумпирани".



В предишната част разказахме за двама служители от Стара Загора. Единият от тях е заловен да продава наркотици на пост пред окръжната дирекция на полицията, докато е напушен с марихуана, а вторият - наркоман от години, уличен както да купува, така и да продава дрога. Двамата сержанти са завършили един курс в Казанлък.
Днес четете за техен колега от курса, който пък пътувал всеки ден по 120 км от работата до дома си и обратно, но пък на всяка смяна печелел между 300 и 1000 лв. от подкупи.
 

Служителят в РПУ - Казанлък, Величко Милчев, бивш футболист и футболен съдия в "Б" група, а днес катаджия, сякаш очакваше, че ще бъде арестуван.
Затова, когато на 1 април тази година колеги му обясниха, че е задържан и му закопчаха ръцете в белезници, той не си помисли, че това е първоаприлска шега или пък скрита камера. Величко не показа никакво притеснение, не попита нищо и се държа твърде естествено за толкова срамна ситуация.

Той не бе много изненадан, но все пак не заподозря нищо, когато около 16 ч в същия ден дежурният по искане на групата от "Вътрешна сигурност" го извика в района на КАТ в града уж за съдействие по някакъв случай. Точно там спецполицаите му обясниха, че е задържан за системно вземане на подкупи и го вкараха в сградата на "Пътна полиция".

Величко подозираше, че може би го следят, защото в последния месец
слезе от аудито си ТТ и започна да идва на работа с далеч по скромен "Форд Ескорт", за да не бие на очи. Служителите от "Вътрешна сигурност" обаче повече от месец бяха по петите му и знаеха, че аудито струва около 55 000 лева.

Даваха си сметка също така, че Величко идва всеки ден на работа в Казанлък от Чирпан и после се връща обратно. Наясно бяха, че при тези 120 километра в двете посоки почти цялата заплата на бившия футболист и футболен съдия отива за бензин. Спецполицаите знаеха, че на няколко пъти той е подавал молби да бъде преместен на работа в родния си град и те не са били удовлетворени, но той не се е отказал да пътува до Казанлък.

Също така научиха, че Величко отказва да излиза в отпуск. Явно нещо твърде силно, по-мощно и от гравитацията, привличаше този униформен служител към тежката катаджийска професия.

За да разберат какво стимулира така Величко Милчев, служителите от "Вътрешна сигурност" започнаха да слушат телефоните му и да разпитват хора, близки до него. Така засякоха, че всеки ден катаджията и съпругата му се отчитаха един на друг кой колко е изкарал през деня - тя от магазина в Чирпан, а той от подкупи от шофьори.
Точно така разбраха, че Величко събира от рушвети на всяка смяна между 300 и 1000 лева. Спецполицаите скоро видяха също, че катаджията крие парите до едно дърво в район, където често спираше коли и камиони за проверка.

Любимите мишени на родения през 1974 г. Величко Милчев бяха тираджиите. Те нямаха право да минават през Казанлък, но всеки ден десетки нарушаваха това правило за радост на корумпирания полицай. Най-често той паркираше патрулния автомобил близо до бензиностанцията на ОМV. Почти винаги лично Величко размахваше стоппалката, за да прецени дали може да изкара пари от конкретния шофьор.

На 28 март малко след 21 часа катаджията стартира "хонорарите" с тираджия турчин, когото пусна да продължи, без да го накаже, срещу 30 евро на ръка. После взе пари от мъж, който караше без предпазен колан. Последва друг, който пък шофираше автомобила си, без да е минал годишен технически преглед. Подкупи додоха и още няколко шофьори на камиони.

В същата смяна, но вече сутринта патрулът се премести на ул. "Капрони" в града, до мястото, където се строи цирк. В този участък на пътя ограничението бе 30 км/ч и полицаят спираше автомобили за превишена скорост, въпреки че патрулката не разполагаше с радар.

На следващата вечер отново до бензиностанцията на ОМV Величко спря "Ауди А4", шофирано от турски гражданин, който бе студент в Стара Загора. Младежът говореше български, което бе предпоставка за успешен пазарлък между двамата. Водачът предложи 20 евро подкуп на катаджията, за да не го накаже за шофиране без предпазен колан, но униформеният служител прецени, че това са малко пари и отказа.
Стиснаха си ръцете за 50 евро, които Величко прибра в джоба си. Между 3 и 4 часа след полунощ патрулът на КАТ се движеше по бул. "Никола Петков" в Казанлък, когато видя, че от север на юг в колона един след друг се движат два тира с немски регистрационни номера. Полицаите ги спряха близо до сградата на старата митница - от шофьорите на камионите бившият футболист и футболен съдия взе общо 10 евро - банкнота от 5 и още 5 на монети.

На сутринта в същата смяна, както обикновено, патрулът паркира на ул. "Капрони". Там Величко спря мръснобял "Мерцедес", чийто шофьор - българин, му даде 50 евро, за да се размине с акт за нарушение.

Девет часа по-рано обаче служителите на "Вътрешна сигурност" спряха турския студент веднага след като бе дал подкуп на Милчев, чужденецът разказа всичко и се съгласи да сведетелства срещу корумпирания катаджия. Това бе достатъчно основание служителят на МВР да бъде арестуван 48 часа по-късно пред сградата на КАТ в града.
Още при първия разпит бившият футболист призна, че е взел пари от турчина. Дори разказа сам, че прибира рушвети вече от три месеца (той бе на служба от година и половина).

"Много съжалявам за стореното. Направих го, защото съм в затруднено материално положение. Всеки месец плащам 600 лева кредит към Ти Би Ай и живеем с малката заплата на жена ми", оправда се Величко Милчев и сам поиска да сключи споразумение с прокуратурата. След като направи пълни самопризнания, млад, амбициозен прокурор от града му предяви обвинение за вземане на подкуп по чл. 302 във връзка с чл. 301 от НК. Образувано бе досъдебно производство, а съдът остави корумпирания служител за постоянно в ареста.

При обиск в дома му с градина с капково напояване колегите му откриха почти 100 кутии цигари без бандерол. Оказа се, че Величко Милчев ги взема от магазина на жена си в Чирпан, а после ги продава, включително и в полицията в Казанлък.

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Катаджия, изкарвал до 1000 лв. на смяна от подкупи: Сори! Имам кредит! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди