изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:32 EET
ДЪРЖАВА НА ЧИНОВНИЦИТЕ: държавните служители ще могат да получават допълнителното възнаграждение до 80% от основните заплати за    
Въпреки заканите на управляващите да ограничат значително бонусите, държавните служители ще могат да получават допълнителното възнаграждение до 80% от основните заплати за съответната година.

Депутатите приеха на второ четене текстове от Закона за държавния служител, с които се определя нов начин на формиране на работната заплата, като се премахва т.нар. клас "прослужено време", съобщи БТА.

Големият процент дойде неочаквано, тъй като на първо четене народните избраници предвиждаха чиновниците да бъдат максимално стимулирани с 30 на сто от основната им заплата, предаде bTV.

Възнагражденията на служителите трябва да се формират на база качествен труд, дали работещият е постигнал предварително определени цели, или от изпълнението на преките задължения и поставените задачи, както и каква компетентност е показал. 
Бонуси ще се изплащат четири пъти годишно, въз основа на оценка по ред, определен в наредба.

Отпадането на класа прослужено време се превърна в ябълката на раздора между управляващи и опозиция. Социалистът Янаки Стоилов дори призова синдикатите да реагират остро на това, а не само да си водят диалози с властта, след като вече и те възразиха срещу промяната.
Зам.-шефът на депутатите от ГЕРБ Искра Фидосова се аргументира, че не може да бъде водещ критерий при определянето на заплатата времето, през което някой е престоял в администрацията, пише в."24 часа".

Чиновниците ще имат седемдневен срок да обжалват оценката, която са получили. Всеки със стаж най-малко шест месеца в рамките на една година подлежи на оценка. Ще я прави прекият му шеф. Той пък писмено ще мотивира атестата и ще го дава на началника над него.
Според приетите текстове кариерното израстване зависи от годишната оценка на изпълнението на длъжността на държавния служител. Младшите рангове ще получават повишение след две или три последователни годишни оценки, а старшите - при три-четири, записаха депутатите.

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов обясни, че с нито една стотинка няма да се намалят получаваните от държавните служители възнаграждения. Брутната заплата ще се състои от основна заплата и допълнителни възнаграждения за нощен и извънреден труд, за работа през официалните празници, за времето на разположение и за постигнати резултати. Индивидуалният размер на основната заплата ще се определя като се отчита нивото на заеманата длъжност, квалификацията и професионалният опит.

Христо Бисеров от ДПС коментира, че не се реализира идеята на министър Симеон Дянков индивидуалният бонус да бъде до 30% от заплатата, а не общият бюджет за допълнителни възнаграждения да бъде до 30 процента. Оказва се, че на отделния държавен служител могат да му се дадат до 80 процента от 12 заплати, посочи Бисеров.
Той заяви още, че така на един държавен служител се дава правна възможност да получи допълнително близо 10 заплати на година. По думите му с тези пари се създава партийна аристокрация.

Светослав Тончев от ГЕРБ обясни, че бонуси за постигнати резултати няма да се раздават задължително. По думите му това било допълнителна правна възможност.
Димчо Михалевски от Коалиция за България посочи, че преди да бъдат назначени служители са викани в офиса на ГЕРБ да попълнят молба за членство. Лоялността към ГЕРБ ще бъде тествана на всеки три месеца и това ще се отрази на допълнителното възнаграждение, коментира той.
Павел Димитров от ГЕРБ опонира, че твърденията за декларации за лоялност към ГЕРБ са "пълна измишльотина" и обвини Михалевски, че манипулира народните представители.

Държавният служител ще има право на еднократно обезщетение при пенсиониране в размер на шест основни заплати, ако е работил в съответната администрация през последните 10 години. Ако е работил по-малко от 10 години, ще има право на обезщетение от две основни заплати при пенсиониране, прие парламентът.
Възнаграждението за платен годишен отпуск и обезщетенията в Кодекса на труда за служителите, работещи по трудово правоотношение в държавната администрация, ще се определят въз основа на индивидуалната основна месечна заплата към датата на започване ползването на отпуска или датата на възникване на основанието за получаване на съответното обезщетение, реши още парламентът.

Държавният служител ще може да бъде командирован в друга администрация за срок до две години, с възможност за еднократно удължаване на срока, ако даде съгласие. http://dnes.dir.bg/
 


Сходни връзки

ДЪРЖАВА НА ЧИНОВНИЦИТЕ: държавните служители ще могат да получават допълнителното възнаграждение до 80% от основните заплати за | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди