изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:47 EET
Юлий Павлов: Партия на Кунева взема 8-12% от гласувалите    
Интервюта Със социолога Юлий Павлов, който оглавява Центъра за анализи и маркетинг, разговаря Мила Гешакова



- Меглена Кунева обяви в Русе, че ще прави партия. До момента социологическите проучвания дават добри шансове за новото формирование - между 5,5 и 7% подкрепа. Ще влезе ли в парламента?

- Нашите измервания от началото на годината до момента показаха лек ръст за формированието на Кунева. Хипотетична партия, оглавена от нея, получи около 5% подкрепа в началото на 2012 г., докато през април резултатът на "България на гражданите" вече бе около 7%. Дори да се абстрахираме от това леко повишение, резултатът е достатъчен за прескачане на бариерата - при гласуващи около 60% от българските избиратели това означава резултат между 8 и 12% и комфортно присъствие в следващия парламент.

- Кунева ли е новият брокер?

- По-точно е да се каже балансьор. Много е вероятно в следващия парламент никой да няма абсолютно мнозинство. А това означава, че ще трябва да бъде съставено коалиционно правителство. Отчитайки политическите различия между отделните политически сили, смятам, че са възможни само две комбинации.
Едната е ГЕРБ плюс "България на гражданите" и евентуално Синята коалиция, ако влезе в парламента. Другата е "всички срещу ГЕРБ" - математически възможна комбинация, но политически нереалистична. Все пак такава опция стои отворена и това поставя Кунева в положението на балансьор.

- Ще измести ли ДПС?

- Тази роля не зависи толкова от мястото в класацията. В момента ми е трудно да кажа, а и сме много далече от изборите, кой ще вземе третото място - дали "България на гражданите", или ДПС. Но трябва да се има предвид, че политически съображения няма да допуснат ДПС в управлението. След всички настроения, които се изградиха след управлението на Тройната коалиция, очевидно е, че ДПС ще е извън властта още дълго време. Затова балансьор ще е формированието на Кунева.

- Какъв е профилът на нейните избиратели?

- Хора, които преди всичко се самоопределят като десни или като центристи. Има и леви избиратели, но те са много малко.

- С какво Кунева ги привлича?

- С това, че е алтернатива. Това са центристки избиратели, които не намират свое представителство в сегашната политическа сергия и десни избиратели, разочаровани отдавна от старата десница, а вече и от ГЕРБ.

- Според вас, какъв вариант на коалиция е най-вероятен?

- Синята коалиция, дори и да влезе, едва ли ще има достатъчен брой депутати, за да може, съюзявайки се с ГЕРБ, да направят мнозинство. Тя не може да бъде балансьор. Мнозинство може да имат ГЕРБ плюс "България на гражданите" и ГЕРБ плюс БСП, което не е възможно политически.

- Има ли рецепта за реабилитация на старата десница - тази седмица Петър Стоянов публично заяви, че не би гласувал за Синята коалиция, ако Костов е там.

- У нас според скорошно проучване на Центъра за анализи и маркетинг над 30 на сто от българите се самоопределят като десни. Те са доста повече от двайсет и няколкото процента леви. Така че си имаме стабилно дясно. А пътят за реабилитация на старата десница е да стане нова.

- Как?

- Като се оттеглят всички лидери, които са свързани с прехода. Той отдавна свърши, а там продължават да се мотаят хора, втръснали на всички, някои от които имат много тежки грехове спрямо същата тази десница, която упорито искат да представляват.

- Дали Синята коалиция ще се яви на избори в сегашния си формат?

- СДС самостоятелно би могъл да влезе в парламента и което е по-важно, има възможност да разшири резултата си, ако излезе с нови лица, несвързани с всички стари грехове на десницата. Мартин Димитров имаше шанс да започне на чисто, но го пропиля. В момента синьото ръководство е силно комплексирано и не вярва, че СДС е в състояние самостоятелно да прескочи бариерата, поради което вероятно ще обслужи интересите на Иван Костов. Резултатът на Синята коалиция в сегашния формат е 2,5% от всички избиратели, които отговарят на около 3,5-4% от гласувалите. А това означава, че шансът им да присъстват в парламента е колеблив. Проблемът при тях е, че тенденцията от доста време е надолу. И ако се запази до парламентарните избори, те по-скоро няма да прескочат бариерата. Ръководството на СДС не си дава сметка, че Иван Костов им тежи като воденичен камък на шията. А ако се отървеше от ДСБ, до изборите СДС можеше да събере много разочаровани десни и центристки избиратели. Нещо, което в момента прави Кунева.

- Има теза, че Кунева действа добре в подредена среда като брюкселската администрация, но тепърва предстои да видим дали ще е такава в български условия. Съгласен ли сте?

- Напротив - мисля, че това е нейният плюс и в български условия, тъй като на хората им омръзнаха политици, които действат импулсивно и си сменят мнението като ветропоказатели. Десните избиратели особено отдавна си мечтаят за предвидими политици, които да държат на думата си и да изпълняват своите предизборни обещания.

- Ще има ли лява вълна у нас, след като французите избраха за свой президент социалиста Оланд?

- Не мисля, че във Франция вълната бе толкова лява, нито антидясна, а по-скоро имаме вълна антидосегашните управляващи. Така беше преди това в Испания и Великобритания, където управляваха леви партиоио, а на изборите махалото се отклони в дясно.

Ако съпоставим резултатите особено с първия тур от президентските избори във Франция, се вижда, че има доста ясен баланс между ляво и дясно, както за съжаление и между крайно ляво и крайно дясно.

Виждаме също, че в някои държави емоциите взеха връх над разума, като например в Гърция, където мощна антиелитарна вълна вкара в парламента политически сили, някои от които би трябвало да бъдат забранени заради своя екстремизъм.

- Какъв е дивидентът за БСП от цялата тази ситуация?

- В момента БСП се разкъсва от вътрешнопартийни битки и не е в състояние да изконсумира никакъв дивидент от ситуацията. След конгреса много зависи дали Първанов ще се кротне, или ще продължи да работи срещу преизбрания Станишев.
Защото, ако в БСП страстите се успокоят, тя може да разчита на известно разширяване на своята периферия. Но все пак в България, за разлика от много други държави, засега не се виждат признаци на силни настроения срещу управляващите. Споменът от управлението на БСП в рамките на тройната коалиция, превърнал се в символ на корупция, още е много пресен.

- Най-вероятният сценарий, по който ще протекат избори 2013 г., според вас какъв е?

- Дотогава ще се нароят още много нови политически сили, разбира се, със стари играчи, които ще се мъчат да оцеляват по някакъв начин. Но според мен почти никой от тях няма шансове да присъства в следващия парламент. Сега ГЕРБ води и вероятно ще запази тази позиция до изборите догодина. Разликата с БСП ще се скъси, ако БСП се консолидира, но може и да се увеличи, ако БСП продължи с вътрешнопартийните ежби.
За третото място ще се борят "България на гражданите" и ДПС. Ако СДС обаче се яви самостоятелно, има всички шансове да прескочи бариерата сам. Ако е във формта на Синята коалиция, шансовете да присъства там са не повече от 50 на сто.

Останалите формации не ги виждам - националистите се разроиха прекалено много, а в тази електорална ниша имаше място само за една политическа сила.

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Юлий Павлов: Партия на Кунева взема 8-12% от гласувалите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди