изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:11 EEST
Премиерът: Магистрали без пари, Русе - втора столица    
Новини

Премиерът Бойко Борисов прекрои картата на Европа и на България, и определи Русе за втора столица. Географските му сметки излязат наяве по време на заседанието на кабинета, докато се обсъжда решението за строежа на пътя Русе-Свиленград, става ясно от стенограмата на правителственото заседание. За възловата отсечка надежди възложи преди дни и министър Лиляна Павлова.



"Река Дунав, Русе, „Тракия”, „Марица”, всички магистрали минават надлъжно на България. Ако съумеем да намерим инвеститор, от Свиленград – сиреч Азия, Истанбул, Свиленград, Русе, от Русе на кораби за Констанца и съответно за Ротердам и през Дунав мост 1 – Румъния, Унгария и Германия, ще прекроим транспортната карта на Европа", зарича се премиерът.

"Затова, когато се смята дали ще даде държавата 15-20 милиона за отчуждаване, а по тази линия европейски пари няма, вие знаете, че сега за магистралите кофинансираме от бюджета над 300 милиона, плюс тези 87, половин милиард близо отиват за пътища. Този път, аз гарантирам, че ако успеем да го направим сега по този начин - от Свиленград до Русе, и ако Русе има този четирилентов скоростен път през Свиленград, ще стане втора столица на България. Това мога да ви го гарантирам", обещава той.

По думите му целият ТИР-поток ще отиде от Азия на Дунав. Това абсолютно се вписвало и в Дунавската стратегия, "и във всичко останало".

"И отдолу, от пристанище Солун по магистрала „Струма” през София, ще почваме скоростния път Мездра-Ботевград през Враца-Монтана-Видин-Дунав мост 2, двата напречни коридора ще гарантират за следващите поколения изключително сериозен трафик, съответно такси.
Ние все пак искаме България след като е закъсняла с 40-50 г. от европейските държави, затова ние в момента правим шест безплатни магистрали плюс „Люлин” – седем безплатни магистрали. За този тежък трафик от ТИР-ове, който ще преведем от Свиленград на Дунав мост ще бъде платено и това ще са такси и пари, които ще влизат в бюджета. Всеки ТИР е около 600-700 евро", пресмята Борисов.

Той обяснява, че колкото повече трафик има, с колите да не се обикаля през Гърция, Италия, а да минат през тези пътища, "това е пара и то огромна пара за бюджета". Оттам можело да се говори, че ще се вдигат пенсии и заплати.
"Това ще струва някъде от порядъка на 1 милиард и 600 милиона евро, може и по-малко, но така или иначе кога България ще извади 1,5 милиарда евро да направи този път", казва премиерът.

"Затова се обръщаме, дали ще дойдат китайски, омански, катарски, каквито щат инвеститори, ние взимаме това решение, за да им кажем – заповядайте, който има интерес към това нещо – да дойде, добре дошъл. Ако това го направим, в този регион Русе, Търново, Хаинбоаз до магистралата, регионът ще цъфти. Четирилентов скоростен път, това предлагаме. Ако искат магистрала – и магистрала. Но четирилентовият ще работи перфектно. Спазвайте процедурите прозрачно, ясно и смело напред", дава Борисов зелена светлина за стоителството.

Министър Лиляна Павлова, при заявен интерес, ще започне процедура за сключване на концесионен договор за проектиране, строителство и експлоатация на пътя Русе-Свиленград.

Днес от сръбкия печат става ясно, че съседите ни се притесняват, че българските магистрали ще дръпнат от потока им.

 


Сходни връзки

Премиерът: Магистрали без пари, Русе - втора столица | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди