изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:49 EET
Повдигнаха обвинения на шестимата задържани за аферата ”Захар”    
Ред и сигурностШестимата задържани при вчерашната спецоперация на ГДБОП и НАП срещу ДДС измами в особено големи размери при търговия със захар са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и за данъчни престъпления. Гриша Ганчев засега няма да бъде обвинен. Това съобщиха от Специализираната прокуратура, под чието ръководство бе проведена акцията.

Обвиняемите са 24-годишният син на бизнесмена Гриша Ганчев - Данаил, Камелия Мирчева, Милко Димитров, Ивайло Талев, Тодор Симеонов и Милко Талев.

От събраните до момента доказателства е установено, че групата е действала от началото на февруари 2012 г., допълват от спецобвинението.
Организатор на схемата, по която е осъществявана престъпната дейност, е Милко Талев. Освен него и тримата изпълнителни директори на „Литекс комерс“ – Данаил Ганчев, Камелия Мирчева и Милко Димитров, в организираната престъпна група са участвали Ивайло Талев – племенник на Милко Талев, и Тодор Симеонов – управител на едно от включените в престъпната схема търговски дружества.

Милко Талев е бил посредник в търговията със захар, обясниха на пресконференция спецпрокурорите. Той организирал доставката от заводите в Бургас и Девня. Това са два от четирите завода на "Литекс комерс", които са били основно включени в дейността на групата.
Захарта от тези заводи се продавала на реални купувачи, а задачата на Милко Талев била да осигури транспортни фирми, които да превозват захарта без фактури. Той влизал в контакт с купувачите, които превеждали парите по сметка на дружество, контролирано от него.
Сметките в банката били контролирани от служител на банката, който бил в топла връзка с Милко Талев и имал за задача непрекъснато да следи движението парите. В момента, в който парите постъпели по сметките Талев докладвал на някой от изпълнителните директори на "Литекс", после Талев или неговият племенник теглят парите и ги носят на ръка, за да ги дадат на някой от изпълнителните директори в "Литекс".

Всъщност в схемата са замесени множество търговски дружества, но основно място имат три – и трите контролирани от Талев.

Данъчните задължения, чието плащане е избегнато в резултат на дейността на групата за периода февруари-март 2012 г., надхвърлят 200 000 лева.
До момента са разпитани повече от 10 свидетели. Продължава и анализът на иззетите при вчерашните процесуално-следствени действия документи, както и информацията, съдържаща се в електронни носители, съобщи прокуратурата.

Шестимата са задържани за 72 часа, като предстои внасяне на искане в Специализирания наказателен съд за налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Бизнесменът Гриша Ганчев не е разпитван и срещу него няма да бъдат повдигани обвинения на този етап, каза на пресконференция говорителят на Специализираната прокуратура Пламен Марков, цитиран от БТА. Той добави, че не знае защо тази сутрин Ганчев е бил в сградата на ГДБОП. Бизнесменът сам обяви, че го викат на разпит и в 10 часа дойде в сградата на службата. Той обаче излезе само след 15 минути и отказа коментар.

Междувременно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че не иска да влиза в режим на диалог чрез медиите с Ганчев и добави, че не знае дали ще бъде повдигнато обвинение срещу него, защото това става по преценка на прокуратурата.
„Искам тук все пак да поздравим Гриша Ганчев за това, което каза, че държавата, когато констатира нарушение, всеки един трябва да си понесе отговорността”, допълни Цветанов.

Той заяви, че едно от задържаните лица е потвърдило за намерението да се закупи захар от Чернобил със завишено съдържание на тежки метали. В един от иззетите компютри е намерено електронно писмо, от което става ясно, че е имало такава поръчка. Самият Гриша Ганчев отрече това и заяви, че е измислица на болен мозък.
Министърът беше категоричен, че намереният имейл дава основание за потвърждение на първоначалната информация, която са имали. Той допълни, че на първия етап вносът трябвало да започне с един ТИР,  което е 25 тона, и впоследствие, ако може да намери приложение, стоката да бъде пласирана в търговската мрежа като сокове или захар. Цветанов подчерта, че цената на тази захар е по-ниска.

Междувременно министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов увери, че няма как в България да бъде внесена захар от Чернобил, защото контролът е железен и задължително се правят изследвания за радиация. Все пак той призна, че ако пратката е маскирана и без документи, няма как да бъде проверена. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Повдигнаха обвинения на шестимата задържани за аферата ”Захар” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди