изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:45 EET
Идентифицираха загадъчна ”скрита” планета    
НовиниУчени, анализиращи събрани от "Кеплер" данни, са открили екзопланета извън обсега на космическия телескоп на НАСА, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс". Откритието им е демонстрация на нова техника за откриването на планети извън Слънчевата система, уточнява БТА.

От удобното място в космоса, където се намира, телескопът "Кеплер" се "взира" в около 150 000 подобни на Слънцето звезди, намиращи се на между няколко стотици и няколко хиляди светлинни години от Земята. Една светлинна година се равнява на около 9,5 трилиона километра. Целта на мисията му е да бъдат открити подобни на Земята светове, отстоящи от централната си звезда на подходящо разстояние за наличието на вода в течно състояние - ключова съставка за възникването на живот.

Досега с помощта на "Кеплер" и други телескопи учените са открили 763 екзопланети, които орбитират около звезди, подобни на Слънцето. Астрономите са идентифицирали още 2300 кандидат-екзопланети основно чрез две техники.

Транзитният метод, използван от екипа, работещ с телескопа "Кеплер", отчита слабите и редовни изменения в яркостта на звездите. Намаляването на светлината издава преминаваща планета.
Другият метод анализира слаби колебания в светлината - издайнически признак за гравитационното привличане на планетата върху централната звезда.

В сп. "Сайънс" специалистите от Югозападния изследователски институт в Болдър описват трета техника. Астрономите съобщават за подобна на Слънцето звезда със скромното наименование Кеплеров обект на интерес 872 или KOI-872. Смята се, че около нея преминава поне една планета, видима от "зоркото око" на "Кеплер". Анализирайки данни, предоставени от НАСА на научната общност, учените са установили, че въпросната планета редовно закъснява.

"Отчетохме сериозни времеви колебания в транзитите, превишаващи два часа. Това ни убеди, че в тази система има нещо съществено, което причинява тези смущения", казва ръководителят на екипа Дейвид Несворни.
Учените са изпробвали различни компютърни модели, докато открият правдоподобно обяснение за случващото се. По този начин те са идентифицирали загадъчна "скрита" втора планета, която орбитира около централната звезда на всеки 57 дни.

Преминаването на планетата, обозначена като KOI-872с, пред звездата й, се изплъзва от "полезрението" на телескопа "Кеплер". Използваният метод - колебания във времето на транзита или TTV - не е използван досега за откриването на планети, отбелязват учените. http://it.dir.bg

 


Сходни връзки

Идентифицираха загадъчна ”скрита” планета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди