изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:07 EEST
ГЕРБ ще напълнят и ЦИК с "калинки"    
ИнтервютаС МАЯ МАНОЛОВА, депутатка от БСП, разговаря КРАСИНА КРЪСТЕВА

- Готова ли е жалбата до Конституционния съд (КС) по закона за конфискацията, г-жо Манолова? Заканихте се, че ще пратите закона в КС още когато беше приет.

- Този закон е част последна на Изборния кодекс. Това е допълнителният механизъм, който ще използват управляващите, за да спечелят следващите избори. Със закона се дават неограничени възможности на партийно-политическия орган, какъвто ще бъде комисията за отнемане на имуществото, да притиска чрез проверки всеки един гражданин. Тази комисия ще работи по доноси. Тъй като обхватът на комисията е доста широк, а донос може да напише всеки, ще се действа избирателно непосредствено преди изборите срещу всички влиятелни хора в страната, които не подкрепят ГЕРБ. Те или ще бъдат неутрализирани, като им се създадат достатъчно ядове, че да не им остане време да мислят за избори, или ще бъдат принудени да работят за ГЕРБ. Управляващите са царе в това упражнение - да притискат, плашат и се разправят с всеки, дръзнал да им се противопостави.

- Не казахте за жалбата.

- Нямам никакво съмнение, че този закон тежко засяга основни конституционни права като правото на собственост, правото да бъдеш информиран, защитата на личните данни. В момента текат разговори с другите парламентарни групи. Законът беше приет само с гласовете на ГЕРБ и присъдружните им независими народни представители. Не го подкрепиха “Коалиция за България”, ДПС, “Синята коалиция”, “Атака”. Макар че аз смятам, че този закон трябва да бъде оставен да действа. Неголемият ми опит в политиката ме е научил, че всички конюнктурни решения, взети от управляваща политическа партия в неин личен партиен интерес, в един следващ етап се обръщат срещу нея. ГЕРБ създадоха един Франкенщайн, който, не се съмнявам, ще бъде използван и за разчистване на вътрешнопартийни сметки. Може да се получи като в поговорката - с техните камъни по тяхната глава.

- При обсъждането на закона защитавахте хората, които могат да попаднат под ударите му. Но повечето хора, традиционно смятани за електорат на левицата, нямат имущество за 250 000 лв., камо ли пък такова, чийто произход не могат да докажат.

- Този закон връща лентата с 15-20 години назад. Кола, апартамент и едно магазинче струват толкова. Имот, който е придобит преди 20 години, трябва да бъде доказан с доходите през последните 10 години. Гражданите нямат ангажимент да пазят документи за такъв дълъг срок, при положение, че и властите не ги пазят. Имуществото ще се доказва по пазарни цени. Но в България е практика, с цел да се избегнат претенциите на други наследници, прехвърлянето на имоти да се оформя като покупко-продажба, естествено, по данъчна оценка. Във всяко семейство има имоти, прехвърлени от баби на внуци и от родители на деца. Сега хората ще трябва да доказват, че към момента на прехвърлянето на имота са разполагали със средства за купуването му по пазарни цени. И може да се стигне до конфискация.
Да не забравяме, че имаме 20 години сива икономика. Нима не знаем, че масово се работи с двойно заплащане - по официален договор и “в пликче”. Тези хора как ще докажат, че са получавали доходи? А българите зад граница, които вкарват годишно 1 млрд. евро в страната, но не го правят по банков път - как ще докажат с какви пари са си купили апартамента, след като са се върнали от гурбет? Този кръг лица са потенциални клиенти на този закон. Има и един друг кръг потърпевши - хората, които са имали нещастието да си купят имот от строителен предприемач, срещу когото тече разследване по този закон.

- Защо?

- Имуществото на третите лица също подлежи на отнемане, когато не могат да докажат, че не са могли да предполагат, че строителят работи с “мръсни” пари. Това е изключително разтегливо понятие, което подлежи на субективна преценка. Да не забравяме, че цялата проверка се извършва тайно. Цялата репресия на държавата рови в живота на един човек, налага му обезпечителни мерки и той чак тогава може да се защити. А в това време един бизнесмен например ще стои с блокирани доходи.

- Как ще плаща заплати?

- Има проблем с плащането на заплати и осигуровки. Да, съдът ще може да му дава разрешение, но по сложна процедура.

- Ще бъде ли променен Изборният кодекс, за да се отговори на 32-те препоръки на ОССЕ за честни избори?

- Впечатлението ми е, че ГЕРБ няма да жалят сили и средства, за да печелят избори. Ще променят изборните правила само дотолкова, колкото това обслужва частния партиен интерес на ГЕРБ. Вижте какво става преди частичните избори в Кюстендил, които са в неделя. В града се изсипа цялото висше държавно ръководство, цялата държавна машина се включи. Чрез назначаването на хиляди застъпници, които имат задача да осигуряват гласове, продължава легалното купуване на вот.

- Колко получава един застъпник?

- Колкото му плати партията, чийто застъпник е. На президентските и местните избори през есента се раздаваха между 50 и 100 лв., в зависимост от финансовите възможности на политическата формация.

- Нима само с 50 лв. някой ще “купува души”?

- Явно не знаете с колко пари се живее на село. Хората мизерстват. С огромно съжаление трябва да го кажа, но мнозина са готови да участват в този срамен пазар.

- И активисти на БСП хич не участват в този процес?

-  Ние не се занимаваме с купуване на гласове, вижда се и от анализите на наблюдателите от ОССЕ за изборите. Ние регистрирахме по двама застъпника на секция максимум.

- Някой опитвал ли е да вербува вашите хора?

- Има такива случаи, особено по селата. Има и много безскрупулни кметове, които извиват ръцете на предприемачите да се държат “прилично”, ако искат договори с общината, а на хората - да гласуват “правилно”, ако искат да купуват хляб на вересия от фурната, чийто собственик е кметският наместник в селото, например.

- Защо от БСП сте против постоянната изборна администрация? Какво лошо има в това, че най-после на идеята  дойде времето да бъде реализирана?

- Лошото е, че ще се реализира от ГЕРБ, а те показаха при формирането на всички държавни структури, че не страдат от скрупули да назначават партийни послушковци за сметка на компетентните и безукорни професионалисти. Нямам никакво съмнение, че с вещината, която вече са демонстрирали, ще напълнят и ЦИК с “калинки”. Ако преди ЦИК се управляваше от кабинета на Искра Фидосова, сега и изборната администрация ще се ръководи оттам.

- Използването на специални разузнавателни средства (СРС) няма ли да дисциплинира изборния процес?

- Нали не очаквате ГЕРБ да работи срещу ГЕРБ. Ето например един от случаите, цитирани в доклада на ОССЕ, е за купуване на гласове в Несебър. Уличен е кандидат за общински съветник от ГЕРБ. Осем месеца след изборите по делото няма движение.

- След идеята администрацията да се “разхвърля” из страната Кюстендил кое министерство си хареса?

- Няма съмнение, че тази идея се подема предизборно - да се привлекат гласове. Аз се пошегувах, че на Кюстендил му приляга външното министерство, нали сме на две граници. Но министър Николай Младенов не е оценил чувството ми за хумор. Добре, тогава да ни дадат агенция АДИС - тази за дипломатическите имоти в страната. Така депутатите ще идват в Кюстендил, за да платят наемите за държавния апартамент, който обитават и покрай това управляващите могат да оправят пътя София - Кюстендил. Иначе ще се потрошат държавните коли.

- И вие сте номинирана за председател на БСП на конгреса след седмица. Как ще постъпите?

- При двама толкова силни кандидати, голяма част от другите звучат несериозно. Аз няма да разигравам театър и да правя отвод на конгреса, просто няма да участвам в тази надпревара.

- Вие в кой лагер сте?

- Интересът по темата от страна на медиите и обществото е обясним, защото в момента няма друга политическа партия, в която да се води лидерски дебат. А и как си представяте някой в ГЕРБ да седне до Бойко Борисов като равен? Там конкуренти няма. Но слава Богу, че цялата превъзбуденост около това кой ще води БСП скоро ще приключи. На 19 май, на конгреса. За мен по-важната дата обаче е 21 май. Не се съмнявам, че БСП ще пристъпи към основната си цел - с хъс и настървение, единни, да бием на изборите нашия основен опонент ГЕРБ.

- На 21-ви загубилият може да тръгне да създава нов смут в партията, а не единство. Защо изключвате такъв вариант?

- Защото не може да се случи. Да ви припомня, че последните социологически изследвания показват, че преднината на ГЕРБ пред БСП се топи и вече е само 6 %. И това, въпреки че министрите греят от телевизионните екрани неуморно - коментират, дискутират, анализират, направо са на път да ви изядат хляба на вас, журналистите.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

ГЕРБ ще напълнят и ЦИК с "калинки" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди