изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:43 EEST
Раненият посланик - уникат в родната дипломация    
НовиниБългарският посланик в Йемен Борис Борисов, който бе ранен в окото след като маскирани нападатели откриха огън по неговия автомобил в столицата на страната и се опитаха да го отвлекат, е рядко срещан професионалист. Още при преназначаването му през януари тази година от Външно министерство изразиха изумлението си от начина, по който изпълнява задълженията си.


На Борисов често му се налага да изпълнява непривични за други дипломати мисии. В дните на най-големи размирици в страната той намирал нафта на черния пазар. Тя му била необходима, за да пусне генератор, с който може да си осигури ток за радиовръзка с България.

Борис Борисов владее арабски, руски и английски език. Работил е в Триполи, както и в дирекция "Близък изток и Северна Африка". За нападението срещу него съобщиха почти едновременно Ройтерс, ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес.

"Българският посланик бе с жена си по време на нападението. Трима въоръжени мъже се опитаха да го отвлекат от колата му. Когато той отказа да тръгне с тях и потегли с автомобила си, те откриха огън. Посланикът е с наранено око от счупените стъкла", разказа западен дипломат, чието име не бе съобщено.

Борисов и неговата съпруга, които били без охрана, са се укрили в намиращ се наблизо търговски център. Йеменските сили за сигурност пристигнали малко след инцидента. "Не знаем дали нападателите са били представители на местните племена, които просто са видели дипломатическите номера на колата, или са били екстремисти от "Ал Кайда", които са планирали да го отвлекат с цел откуп", уточнява обвитият в тайнственост западен дипломат.

Отвличането на чужденци и йеменски граждани е често срещано явление в разорената арабска страна, където заложниците често се използват от недоволните племена, за да предявяват искания към властите. Заложниците в Йемен често биват освобождавани невредими.

През март т.г. един саудитски дипломат бе отвлечен в Южен Йемен от свързана с "Ал Кайда" групировка. Похитителите искаха да го разменят за техни близки от саудитски затвор. В крайна сметка дипломатът бе освободен./ http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Раненият посланик - уникат в родната дипломация | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди