изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:26 EEST
ВАС: ДАМБАТА Е ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ    
Ред и сигурностОбявиха за нищожна и последната сделка с имот по крайбрежната алея

ВАС се произнесе в полза на държавата и по последното дело за Дамбата, съобщиха от пресцентъра на областна администрация. Становището на ВАС е, че имотът е продаден неправомерно на "Зари СС" ЕООД от бившия областен управител на Добрич.
Това на практика е последното решение на Върховния административен съд по протестираните от Окръжна прокуратура-Добрич, за нищожни заповеди на бившия областен управител д-р Ердинч Хаджиев, за продажба на имоти - частна държавна собственост. Установено е, че преди да бъдат актувани като частна собственост на държавата, всички те са били част от имот с трайно предназначение "територия, заета от води и водни обекти" и с начин на трайно ползване "крайбрежна плажна ивица". След разглеждане на делото съставът на ВАС е оставил в сила решението на Административния съд в Добрич, който обяви за нищожни всички сделки с парцели, в това число и тази на "Зари СС" ЕООД. Магистратите от върховния съд са приели, че заповедта на "Зари СС" е издадена при съществени нарушения на материалния и процесуален закони. Закононарушенията засягат императивни разпоредби на Конституцията на РБ, Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, Закона за водите и Закона за държавната собственост, посочват още от пресцентъра на администрацията на база на решението на съда. От доказателствата по делото безспорно е установено, че имотът изцяло е образуван от имот, в който е включено брегоукрепително съоражение Дамба Албена-Балчик. Съоръжението е изключителна държавна собственост, тъй като по местоположение и характер е отвоювана територия от Черно море, крайбрежна плажна ивица. Решението на Върховния административен съд  е окончателно. Това бе последното от общо осемте дела за продажбата на имоти от Дамбата, по които ВАС се произнася в полза на държавата.
От пресцентъра на администрацията добавиха още, че след като е приключило административното производство, то областният управител Желязко Желязков ще предприеме действия по възобновяване на гражданско дело №620 от 2010 г. по описа на Окръжен съд - Добрич. Делото е образувано по молба на Държавата, представлявана от МРРБ чрез пълномощник областения управител на Добрич, за прогласяване нищожността на договор №570 от 13 юли 2009 г. за продажба на правото на собственост върху недвижим имот - частна държавна собственост, а именно - земя, с площ 5930 кв.м, сключен между Държавата, представлявана от Ердинч Илияз Хаджиев - областен управител на област Добрич, като Продавач и "Зари СС"ООД, като Купувач, поради противоречие със закона и невъзможен предмет, както и да признае за установено по отношение на "Зари СС", че недвижимият имот е собственост на държавата и да го осъди да предаде владението върху имота.
 


Сходни връзки

ВАС: ДАМБАТА Е ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди