изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:10 EEST
MЪРТЪВ ЕГИПЕТСКИ ЛЕШОЯД E НАМЕРЕН НА НОС КАЛИАКРА    
НовиниСътрудник по проект „Определяне и минимизиране на рисковете за дивите птици” на обединение „ЕКОНЕКТ” намери мъртъв египетски лешояд (Neophron percnopterus) в района на Калиакра, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.


Оттам посочват,у че става въпрос за неполовозряла птица, белязана с пръстен, която е била опръстенена през 2009 г. от екип на БДЗП в едно от малкото останали гнезда на световно застрашения вид в Североизточна България. Загубата на такава птица е изключително тежка, тъй като това е тригодишен индивид, който се е завърнал вероятно за първи път от дългото си и изпълнено с премеждия пътуване до Африка и обратно до родните земи, за да намери подходяща територия и потенциално да формира активна двойка през идната година.
От около 7 успешно отгледани малки египетски лешоядчета до полова зрялост оцелява само 1. От 2007 г. до днес БДЗП е опръстенило около 90 египетски лешоядчета, като само 3 от маркираните птици са се завърнали благополучно в страната. Това е четврътият случай на възврат на пръстен – за съжаление трагичен.
Благодарение на бързата реакция на РИОСВ Варна е съставен протокол за събитието на място и птицата е прибрана за експертиза. Съвсем скоро птицата ще бъде изпратена до Спасителният център за диви животни на сдружение „Зелени Балкани“ в Стара Загора, с цел да се установи причината за гибелта й.
Проект „Помощ за египетския лешояд“ се финансиран по програма „LIFE+“ към Европейския съюз и фондация „А.Г.Левентис“. Неговите дейности са съсредоточени в 27 Натура 2000 зони в България и Гърция, а целта му е предотвратяване изчезването на египетските лешояди в региона.
 


Сходни връзки

MЪРТЪВ ЕГИПЕТСКИ ЛЕШОЯД E НАМЕРЕН НА НОС КАЛИАКРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди