изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:03 EET
Окръжен съд – Добрич, назначи счетоводна експертиза по дело за невнесен ДДС    
Ред и сигурностОкръжен съд – Добрич, даде ход на наказателното дело срещу 55-годишния Бедри К. М. от гр. Балчик. Окръжна прокуратура – Добрич, е повдигнала срещу него обвинение за това, че на 12.07.2007 г.  в гр. Добрич, в качеството си на управител на „Б-3” ЕООД гр. Балчик, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 30 хил. лв., като потвърдил неистина в подадена справка декларация по Закона за данък добавена стойност.

                        По молба на подсъдимия и след като той заяви, че признава вината си и не желае да се събират доказателства в съдебното следствие, Окръжен съд – Добрич, допусна делото срещу него да бъде разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие.

            Съдът прие за съвместно разглеждане в процеса предявения от министъра на финансите граждански иск за дължимите към бюджета 30 000 хил. лв. и лихви от възникване на задължението до погасяването му. 

            Съдът прие представените от Бедри М. доказателства, че е внесъл в държавния бюджет главницата по задължението му. Назначена бе съдебно-счетоводна експертиза, която да изчисли дължимата лихва върху главница от 30 000 лева от датата на възникване на задължението до датата на погасяването му. По тази причина делото бе отложено за 29.06.2012 г.

            Според обвинителния акт „Б-3” ЕООД е било регистрирано с адрес в гр. Балчик, през 2005 г., а през месец май 2010 г. то било пререгистрирано със седалище в гр. Варна. Бедри М. е едноличен собственик на дружеството и той го е представлявал и управлявал. През месец юли 2010 г. Варненският окръжен съд открил производство по несъстоятелност на дружеството и му назначил синдик. В хода на разследването се установило, че представляваната от Бедри М. фирма е сключила на 28.05.2007 г. договор, с който поема задължението да извърши всички необходими действия за промяна на статута на определени поземлени имоти в землището на с. Църква, община Балчик. Трябвало да се направи промяна на статута им от „земеделски земи” в „терен за жилищни нужди”. Срокът за изпълнение бил фиксиран на 20 дни. В контракта била записана общата стойност на услугата в срокове и ред на плащане. На 28.05.2007 г. възложителят превел на „Б-3” ЕООД 180 хил. лв., а дружеството му изготвило данъчна фактура, със стойност на услугата 157 123 лв. и начислен ДДС – 22 877 лв. В тази фактура не била вписана дата на издаване.

            Разследването е установило, че „Б-3” ЕООД не е изпълнило задължението си в 5 дневен срок от получаване на парите да издаде данъчна фактура. При отразено плащане от 180 000 лв., стойността на ДДС е трябвало да бъде изчислен на 30 000 лв. Въпросната фактура не била декларирана в справката-декларация и данъкът не бил внесен в държавния бюджет.

            Бедри М. е от гр. Балчик, има средно образование, семеен е, работи, не е осъждан.

 

15.05.2012 г.                                                  Пресслужба Добрички окръжен съд     

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, назначи счетоводна експертиза по дело за невнесен ДДС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди