изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 17:21 EEST
Край на "Синята коалиция", Мартин Димитров подаде оставка    
Политика

Лидерът на "Съюз на демократичните сили" (СДС) Мартин Димитров подаде оставка. СДС няма да участва в "Синята коалиция", съобщиха присъствали на Националния съвет на сините в Пловдив. Продължава обсъждането как партията ще се явява на следващите избори.



От партията на Иван Костов - "Демократи за силна България" (ДСБ), която е основният партньор на СДС, вчера заявиха желанието си да са заедно със СДС, но обясниха, че ще уважат всяко решение на СДС.

Тъмносините добавиха, че имат готовност и за самостоятелно явяване на изборите.
Мартин Димитров заяви готовността си да подаде оставка при отказ на СДС от коалиция с партията на Иван Костов в края на миналата седмица.

Синята коалиция бе създадена в началото на 2009 г. Най-върли противници обединението имаше в СДС-София.

Три години обединявам десницата и не би изглеждало отговорно и сериозно сега да кажа, че трябва да се явим самостоятелно на следващите избори и да работим в тази посока, каза пред БТА Димитров.

Според него хората в партията не биха го възприели като искрено и правилно решение.

След това решение трябва да се избере председател, който вярва, че ще се справи при тези условия, коментира Мартин Димитров. Той пожела успех на наследника си и допълни, че ще се продължи да работи за СДС.

"Съжалявам, че Иван Костов не направи крачка встрани, с което щеше да отнеме всички аргументи за разваляне на Синята коалиция", допълни синият лидер.

Димитров изтъкна, че сам е решил да подаде оставка, никой не го е накарал, тъй като смята за неразумен този ход да се разваля коалицията между СДС и ДСБ.

Ако СДС няма коалиция с ДСБ, не трябва да има и с други партии, смята той.

"Коалиция с НДСВ би била смехотворна. Няма никакъв смисъл от коалиция с Меглена Кунева, тъй като не може една жена, която е била министър при Станишев, да се коалира със СДС", каза още Димитров.

Мартин Димитров ще подкрепи следващата кандидатура за председател на партията. Той смята, че трябва да се избере председател, който вярва, че СДС ще се справи самостоятелно на следващите избори.

По устав предстои да бъде свикана национална конференция на СДС, на която да се избере нов лидер на партията. Мартин Димитров бе избран за лидер на СДС на 21 декември 2008 г. Той бе преизбран на този пост на 29 ноември 2009 г.

ДСБ: Съжаляваме, че СДС отхвърли споразумението за явяване на "Синята коалиция" на изборите

Според партията на Иван Костов сините избиратели демонстрираха ясно с гласа си, че волята им е силен десен субект да посрещне предизвикателствата на кризата, предаде "Фокус".

"ДСБ ще отговорим на тези очаквания с решителна икономическа програма за защита на правата и собствеността на българските граждани. Започваме своята конкретна подготовка за следващите парламентарни избори веднага след Националното си събрание на 30 юни 2012 г.", заявиха от ДСБ.

Синята коалиция преживя тежки сътресения на последните избори,

когато СДС и ДСБ участваха заедно на местните избори в столицата и други градове, но СДС регистрира за президентските избори коалиция "Съюз на десните сили" без ДСБ.

Въпреки това ДСБ не издигнаха свой кандидат и подкрепиха избраника на СДС - Румен Христов. Той събра малко над 65 хил. гласа, или 1,95% от гласовете.

Три години по-рано - на парламентарните избори през 2009 г., "Синята коалиция" спечели 6,8% от гласовете, или 15 депутатски места в парламента.

Според данни от проучване на МБМД, проведено в края на миналия месец, ако сега имаше парламентарни избори, за СДС биха гласували 3,7%, а за ДСБ - 1,7%.

Миналия месец 17 души от районните ръководства на ДСБ в София напуснаха партията на Костов. На 9 април тази година Даниел Митов, Петър Николов, Прошко Прошков и Христо Ангеличин прекратиха членството си в ДСБ. Тогава четиримата написаха в мотивите си, че никога няма да приемат, който и да е да представя тяхното участие в политиката като своя инвестиционна програма.

http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Край на "Синята коалиция", Мартин Димитров подаде оставка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди