изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:39 EEST
Меркел и Оланд намериха ”общ език” за еврозоната    
Европейски съюз

Германия и Франция са наясно, че носят обща отговорност за Европа, затова те трябва да предложат общи идеи за възстановяване на икономическия й растеж на срещата на върха на ЕС идния месец. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на обща пресконференция с френския президент Франсоа Оланд, часове след като той положи клетва на поста, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.



Говорихме на езика на общите европейски интереси, каза Оланд. Той подчерта, че икономическият растеж е изключително важен, но призна, че трупането на дългове не може да продължава.
Ангела Меркел от своя страна заяви, че икономическият растеж е важен за напредъка на ЕС и не бива да бъде пренебрегван за сметка на строгите икономии.
Убедена съм в доброто ни сътрудничество занапред. Ние не принадлежим към едно европейско семейство, но сме част от Европа и изповядваме едни ценности, каза още тя, цитирана от БНР.

Водещата тема на разговорите между Меркел и Оланд бе предоговарянето на пакта за бюджетна дисциплина в еврозоната. Пактът вече беше приет от 25 страни от ЕС.

Аз съм за сериозно отношение към бюджета, каза Оланд, цитиран от Асошиейтед прес, но добави "Аз съм за растеж" понеже това е единственият път за редуциране на дълга и намаляване на дефицитите. Той подчерта, че иска да работи с Германия "за благото на Европа" и че си представя "балансирани отношения, изградени върху взаимния респект."

Ще бъде много важно Германия и Франция да представят идеите си заедно на тази среща и да работят тясно помежду си, за да я подготвят, подчерта Меркел.
Неформалната среща на европейските лидери на 23 май ще бъде последвана от среща на върха в края на юни.
По отношение на растежа, методът, за който се споразумяхме, е да поставим всички идеи и предложения на масата и да видим какви законови средства съществуват, за да могат те да бъдат приложени, каза от своя страна френският президент.

Двамата лидери заявиха, че желаят Гърция да остане в еврозоната и добавиха, че са готови да помогнат на разтърсената от кризата и изправена пред нови избори страна да възвърне икономическия си растеж.
"Надявам се, че можем да кажем на гърците, че Европа е готова да прибави мерки за подпомагане на растежа и на икономическата активност, така че в Гърция да настъпи връщане към растеж," заяви Оланд, който желае да смекчи водената от Берлин политика на строги икономии с мерки за насърчаване на растежа.

Меркел обаче бе по-непреклонна, коментирайки провала на преговорите за коалиционно правителство в Гърция, наложил произвеждане на нови избори, отбелязва Асошиейтед прес.
"Трябва да уважаваме факта, че ще има нови избори в Гърция," заяви тя. "Така че ние - говоря за себе си - ще поясня, че имаме желание Гърция да остане в еврозоната, нейните граждани да гласуват за това, но част от това е споразуменията на меморандума (с кредиторите) да бъдат спазвани."

В германската столица френският държавен глава бе посрещнат с военни почести. Той закъсня за срещата си с Ангела Меркел, тъй като самолетът, с който летеше за Берлин, бе ударен от мълния, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Меркел и Оланд намериха ”общ език” за еврозоната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди