изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:30 EET
Управляващите забраниха пушенето на закрито, по стадиони и детски площадки    
ПарламентПарламентът въведе пълна забрана за пушене от 1 юни на закрити обществени места, сред които и работните, както и на открити места като стадиони и детски площадки. "Забраната, а не тютюнопушенето е вредно. Щом забраняваме тютюна, да забраним и патладжана, и в него има никотин", възмути се Любен Корнезов от БСП.

След бурни дебати, в които прозвучаха здравни, биологически и исторически факти, депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за здравето, съобщиха БТА и БГНЕС.
За пълната забрана за пушене на закрити обществени места 90 народни представители гласуваха "за" поправките, 7 - "против" и 6 се въздържаха. От ГЕРБ имаше само един въздържал се, от други ПГ гласуваха "шарено", четирима независими бяха против.

Забранява се пушенето в заведения, нощни барове и в помещенията с обособени работни места, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение.
По изключение ще се допуска пушене в обособени помещения на летищата, които ще бъдат изолирани и с вентилационна инсталация. Там няма да се допускат лица под 18-годишна възраст.
Не беше прието предложението на Петър Мутафчиев от левицата да не се допуска изключение за пушене на летищата, след като на другите обществени места е въведена забрана.
Министерският съвет ще определи с наредба изискванията, на които трябва да отговарят "пушкомите" на терминалите.

Според приетите изменения пушачите не могат да палят цигара на стадион, детска площадка, прилежащи терени и тротоари на детски ясли, градини и училища, ученически общежития, на места, където има детски и ученически мероприятия.
Текстът не бе приет от здравната комисия, но мина днес в пленарна зала.
Депутатите отхвърлиха предложението на Петър Курумбашев от левицата пушенето да бъде забранено и на спирките.
Ремзи Осман от ДПС посочи вредата от пушенето там и поиска забраната да обхваща и тях. Важно е като се каже "а", да се каже и "б", коментира депутатът. Подкрепи го и колегата му от ГЕРБ Веселин Давидов.

"Ако има 100 единици никотин в тютюна, в патладжана те са 120", показа познанията си по биология Любен Корнезов от Коалиция за България преди гласуването на забраната, цитиран от БТА. "Тогава дайте да забраним и производството на патладжан и да не го ядем", добави той.
Депутатът вещо обясни и че няма пушач, който да страда от Паркинсон.

Той обясни, че в Испания 35 000 заведения са били закрити при въвеждане на забраната. "Законът е икономически вреден, противоестествен", каза още Корнезов и изчисли, че България ще търпи 230 млн. лева годишни загуби от забраната и ще загуби 18 000 работни места. Корнезов цитира шефа на митниците Ваньо Танов, според когото забраната на тютюнопушенето ще доведе до лишаване на бюджета от 100 млн. лева годишно от акцизи.

"След промените разделихме народа си на бедни и богати, на сини и червени, сега ги разделяме на пушачи и непушачи. Колеги, не правете това", призова червения депутат колегите си, предаде БГНЕС. "Бизнесът е инвестирал 50 милиона лева за преустройство на заведенията заради изискванията за пушене, кой ще им ги върне?", попита още Корнезов.

Петър Петров от ГЕРБ обаче отвърна с въпрос каква е връзката между тютюнопушенето и фалитите. Единствените губещи, според него, ще са производителите на тютюневи изделия. "Има икономика, когато има здрава нация. Освен това никой няма да престане да ходи на заведения, а напротив, посещаемостта ще се увеличи", категоричен бе той.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира, че забраната няма да спре тези, които пушат, а те просто ще избягват местата, където не се пуши.

Независимият Кирил Гумнеров пък разбуни духовете с изказването си, че Хитлер е въвел забрана за тютюнопушене, но тя е била по-мека от тази, която ще се приеме сега.

Йордан Андонов от ГЕРБ обясни, че има много доказателства за вредата от пушенето върху здравето на човека, включително и че повишава риска от сърдечносъдови заболявания. "Може би и мозъците на пушачите са увредени, щом не разбират това", каза той.

Не забелязвам вашия мозък да е по-добър от на останалите, репликира Ремзи Осман и призова Андонов да се извини. Осман уточни, че той самият е непушач от три години, но не разбира защо няма възможност в заведенията например да се обособят специални помещения за пушачи или да се направят отделни заведения, в които се пуши.

Около 200 души се събраха на 13 май в центъра на София на протестен хепънинг срещу въвеждането на пълната забрана за пушене на закрити обществени места.

Глобите
От 300 до 500 лева ще е глобата, ако се пуши на забранени места, реши парламентът. За второ нарушение глобата скача на между 500 и 1000 лева.
За едноличен търговец, който не спази забраните, санкцията е съответно между 1000 и 1500 лева за първо и от 1500 до 3000 лева за второ нарушение. Юридическите лица, които не се съобразят с разпоредбите, са заплашени с глоби между 3000 и 5000 лева, а за второ нарушение - до 10 000 лева.
 


Сходни връзки

Управляващите забраниха пушенето на закрито, по стадиони и детски площадки | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Управляващите забраниха пушенето на закрито, по стадиони и детски площадки
Автор: Anonymous да 2012-05-17 @ 16:34 EEST
Това е победа за мафията, разпространяваща наркотици. Помнете, парламентът сега ще легализира т. нар. слаби наркотици. Това вече е факт в правалящия се Европейски съюз.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди