изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 21:42 EEST
ОТБЕЛЯЗАХА ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН НА ПРАВА НА ПАЦИЕНТИТЕ    
Европейски съюзБългарският евродепутат д-р Антония Първанова за пореден път бе домакин на дискусия в Европейския парламент, организирана по повод Европейския ден на правата на пациентите. Форумът е бил организиран съвестно с италианската  неправителствена организация – „Мрежа активни граждани”.


В него са участвали представители на неправителствени организации за защита правата на пациентите от цяла Европа, включително и от България, представители на ЕП и други институции, на фармацевтичната индустрия, лекарите и медицинските сестри, Федерацията на болниците и представители на неправителствени организации в областта на здравеопазването.
Темата е била посветена на възрастните пациенти. Представени са били доклади, които показват неравнопоставеност в здравното състояние на европейските граждани. Според изнесените в тях данни, най-онеправдани са възрастните граждани - системата най-често ги неглижира, най-често към тях са прилагани дискриминационни практики поради възрастта, особено в достъпа им до медицински услуги и до модерно лечение.  Акцентирано е и върху теми като необходимостта да се осигури навременен достъп до качествени  медицински услуги за възрастните пациенти в Европа, повишаване информираността на пациентите като се вземе под внимание демографската криза - възрастните пациенти ще бъдат най-голямата група от европейските граждани съвсем скоро;
 „Мрежа активни граждани” е представила доклад, в който е направен анализа на съществуващите добри практики със специално внимание върху възрастните граждани, особено тези които страдат от хронични заболявания и са станали пациенти. Представените данни са свидетелство за тенденцията, че в някои страни специалното внимание върху възрастните хора не е приоритет на здравната им политика. Има държави, в които, предвид демографската криза и рисковата група от хора много често интересите на възрастните граждани са неглижирани или дискриминирани. Затова, предложението е, въз основа на обмяна на тези добри практики, да се обърне специално внимание точно на тази група, да се даде възможност самите те да изкажат своя опит като проблемите им станат обект на справедливо балансиране на политика в областта на здравеопазването.
Д-р Първанова е предложила да се наблегне на инвестиции в иновации в социалната сфера (не само иновации във фармацевтичния сектор и в производството на медицински изделия, в областта на предоставянето на услуги, но и в областта на социалния сектор по отношение на превенция на здравето, управлението на здравните системи) в рамките на Стратегията 2020 и на Програмата на ЕК за здраве за всички граждани и за икономически растеж.
 


Сходни връзки

ОТБЕЛЯЗАХА ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН НА ПРАВА НА ПАЦИЕНТИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди