изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:44 EET
ДСБ СИГНАЛИЗИРА ЗА НЕЗАКОННИ СДЕЛКИ И СТРОИТЕЛСТВО В БАЛЧИК    
ОбществоДанни за поредица от незаконни сделки и незаконно строителство в имот - изключителна държавна собственост на брега на морето в Балчик, предостави вчера на пресконференция зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев.


По думите му, незаконното строителство се извършва върху 11 442 кв. м терен с обща площ 14 декара, разположен на 15 метра от морето, в зоната между "Двата петела" и Тихия кът".
Според изнесената информация, до 1994 година теренът е плаж, първото застрояване е извършено през 1994 година от фирма "Леков" ООД. Теренът е част от крайбрежната плажна ивица и според Конституцията е изключителна държавна собственост. Намира се на алея Дабма "Албена-Балчик", която представлява брегоукрепително съоръжение, построено с публични средства от ЕС и държавния бюджет.
На пресконференцията бе изнесена историята на извършените нарушения. Ето какво споделиха от ДСБ:
"С акт от 4 декември 2002 година тогавашният областен управител Иван Иванов актува противозаконно 14 001 кв. м крайбрежна ивица като частна /а не изключителна, т. е. публична/ държавна собственост. С договор от 9 септември 2005 г. ексобластният управител Динчер Хаджиев учредява право на строеж върху 11 442 кв. м на "Зърнени храни България" ЕАД /дружество, свързано със структурите на групировката ТИМ/. С договор от 9 януари 2007 година Хаджиев заменя тези 11 442 кв. м. за 180 /!/ кв. м. в Добрич, в ЖК "Русия". Така, срещу по-малко от 200 кв. м групировката придобива титул за собственост върху 11 декара изключителна държавна собственост. С договор от 28 февруари 2012 година "Зърнени храни България" ЕАД продава на "Болкан енд Сий Пропъртис" АДСИЦ /също дружество на ТИМ/ същия терен от 11 442 кв. м, вече за 2 738 222 лева. Учредено е право на строеж за апартаментен хотел върху самата дамба, т. е. върху плажна ивица и брегоукрепително съоръжение".
"Множество такива сделки, извършени при управлението на Тройната коалиция, са ревизирани по съдебен ред и държавата е спечелила вече осем дела за имоти на Дамбата, по три от тях решенията вече са в сила. В този случай обаче както МРРБ, така и областният управител от ПП ГЕРБ Желязко Желязков не са предприели никакви действия", заявиха от ДСБ. От партията на Иван Костов изразяват безпокойството си, че при управлението на ГЕРБ има недосегаеми икономически субекти, чиито интереси стоят над законите. И призовават областния управител, МРРБ и всички компетентни органи да предприемат мерки за защита на публичния интерес - да се заведе дело за обявяване на нищожни на разпоредителните сделки с крайбрежната плажна ивица и дамбата, да се спре незаконното строителство, както и всички материали да бъдат предоставени на Окръжна прокуратура за произнасяне по извършените нарушения и констатиране на евентуални длъжностни престъпления. Ако няма реакция на областно ниво, ще има парламентарно питане, допълни Радан Кънев. НДТ
 


Сходни връзки

ДСБ СИГНАЛИЗИРА ЗА НЕЗАКОННИ СДЕЛКИ И СТРОИТЕЛСТВО В БАЛЧИК | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДСБ СИГНАЛИЗИРА ЗА НЕЗАКОННИ СДЕЛКИ И СТРОИТЕЛСТВО В БАЛЧИК
Автор: Anonymous да 2012-06-18 @ 00:23 EEST
Група граждани на Република България - жители на гр. Балчик искаме да кажем, че ние от няколко месеца питаме, а и дори писахме на "хрътките" точно за това, че това което се строи тук е върху "бившия вече" новия  плаж /табелата съществува още/ на нашия град, в който нямаме кой знае колко плажа, никой не ни пита дали сме съгласни, заобикалят закона, заграждат и строят, НИЕ питаме кой е този неграмотен архитект, който се е съгласил да проектира върху укрепителната ивица на града, която е направена с държавни пари и предпазва града от ерозията на брега, и кой е дал разрешение да се строи тук, потърсихме Геозащита-Варна, а се оказа, че това вече е частна фирма и разбира се, че срещу определена сума ще дадат становище което устройва строителя, което явно е така, защото е нелогично да се допуска толкова огромна грешка. Главния техник на обекта пък бетонира в основите на обекта, който строят, повтаряме срещу всички правила и логиката захранващия електрически кабел на съседната кооперацията, за което сигнализирахме служителите на другата частна фирма Е-он, които дойдоха, направиха снимки и казаха, че ще ги предадат по-горе в ерархията, реакция от началството - нулева, така кабела остана в новоизлятите основи и ако се прекъсне случайно, просто с месеци ще остане раьона без електричество,  докато се разберат Е-он или кой да даде пари за нов, който ще трябва да обиколи обекта, което беше пък другата глупост която извършват. НИЕ гражданите на гр.Балчик искаме това безобразие да се прекрати, да се срине всичко незаконно и искаме да живеем в Демократична България със закони еднакви за всички, искаме сегашното правителство да покаже воля и че няма да подвие опашка пред така наречената банда ТИМ освен ако не са с тях.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди