изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:38 EEST
32-годишен търпи 5 години лишаване от свобода за причинена смърт на пътя    
Ред и сигурност32-годишният Слави Ил. Симеонов от с. Равнец, община Ген. Тошево започна да търпи наказание 5 години лишаване от свобода, след като Варненският апелативен съд потвърди постановената на 16.11.2011 г. присъда на Окръжен съд – Добрич.

 С нея  Слави Симеонов е осъден за това, че на 03.12.2010г. по главен път между гр. Добрич и гр. Генерал Тошево, на хиляда и петстотин метра преди гр. Генерал Тошево, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил. „Опел Вектра”,  в пияно състояние, нарушил правилата за движение по пътищата, и по непредпазливост е причинил смъртта на 33-годишен мъж от гр. София. Съдът определи наказанието да бъде изтърпяно при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип. Окръжен съд – Добрич, осъди Симеонов да заплати на собственика на „Опела” 1935 лв. обезщетение за нанесените му с деянието имуществени вреди, ведно със законната лихва. Съдът постанови Слави Симеонов да изтърпи първо и отделно наказание 3 месеца лишаване от свобода, постановено му от Районен съд – Балчик, за управление на автомобил с алкохол в кръвта.

Пресцентърът уточнява, че 32-годишният бе признат за виновен в това, че е нарушил  Закона за движение по пътищата, а именно чл.20, ал.2,  който гласи: „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението”,

Симеонов бе признат за невиновен по повдигнатото му обвинение за извършено нарушение на чл. 5, ал.3, т.1 предл.І-во от ЗДвП - „На водача на пътно превозно средство е забранено да управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества”;  както и за извършено нарушение на чл. 6 от ЗДвП - „Участниците в движението: 1. съобразяват своето поведение със …. с пътните знаци и с пътната маркировка”, като не се е съобразил с пътен знак „В 26” , забраняващ движение със скорост по-висока от 40  км в час.

Съдът призна Симеонов за невиновен и го оправда по повдигнатото обвинение, че по същото време и на същото място, при управление на лек автомобил Опел Вектра”, е нарушил същите правила за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил значителни имуществени вреда на собственика на автомобила, на „Пътно строителство” АД и на „Пътприбор” ООД в общ размер 5619,10 лв.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич, бе обжалвана от Слави Симеонов, защото първоинстанционният съд е отказал да проведе делото по реда на съкратеното съдебно производство.

Окръжна прокуратура – Добрич, протестира акта на Окръжен съд – Добрич, като неправилен в оправдателната му част и поиска подсъдимият да бъде признат за виновен по всички повдигнати обвинения и да се увеличи наказанието му. 

С решение от 22.03.2012 г. Варненският апелативен съд намери, че първоинстанционният съд правилно е установил фактическата обстановка и направил своите правни изводи. Въззивният съд преценява като несъстоятелни доводите, изложени в жалбата на подсъдимия и в протеста на държаното обвинение. Варненският апелативен съд приема също, че наказанието на Симеонов е правилно определено при превес на отегчаващите обстоятелства. При извършване на престъплението той не е бил правоспособен водач и никога не е бил такъв, но системно и грубо е нарушавал разпоредбите на Закона за движение по пътищата. Въззивният съд посочва, че не са налице многобройни или изключителни смекчаващи отговорността му обстоятелства, за да се приложи институтът на съкратеното съдебно следствие.

Решението на Варненския апелативен съд не е обжалвано и присъдата на Окръжен съд – Добрич, влезе в сила.

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, припомня, че на 03.12.2010 г. сутринта, след като бил употребил алкохол Симеонов и негов съселянин, собственик на „Опела”, поели с автомобила към гр. Ген. Тошево. По същото време приключвал ремонтът на пътя Добрич – Ген. Тошево, и по него била въведена временна организация за движението при извършване на строителни и монтажни работи и максимално разрешена скорост за движение 40 км в час. Въпросния ден настилката била хлъзгава, а видимостта намалена на 200 – 210 метра. Работници на „Пътно строителство” АД и на „Пътприбор” ООД измервали равнинността на пътя.

Симеонов приближил със скорост 98,89 км в час спрените пред него „Форд Транзит конект”, „Форд транзит” и „Деу Тико”, без да види работниците, въпреки взетите мерки за сигнализация. Той минал покрай „Деу Тико”, след това с предната дясна част на „Опела” ударил „Форд Транзит” в задната му лява част. После блъснал планограф и уредът станал негоден за ползване. Последвал удар с предната дясна част на „Опела” в левия крак на 33-годишния служител на „Пътприбор” ООД. В резултат на удара тялото му се повдигнало нагоре, той паднал върху капака на двигателя на колата, а след това върху предното панорамно стъкло на „Опела”. От тези удари изхвърчал на 15-20 м и паднал на банкета. Колата на подсъдимия продължила движението си напред и с предната си дясна част ударила „Форд Транзит конект 200”. „Опелът” се завъртял и спрял в канавката от другата страна на пътя.

На Симеонов била направена кръвна проба, която показала концентрация в кръвта 2,13 на хиляда, т.е. той е бил със средна степен на алкохолно опиянение.

При постановяване на присъдата на 16.12.2011 г. Окръжен съд – Добрич, измени наложената на Симеонов мярка за неотклонение в задържане под стража.

19.05.2011 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд     

 


Сходни връзки

32-годишен търпи 5 години лишаване от свобода за причинена смърт на пътя | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди