изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:19 EEST
СЪБРАХА ДВАТА ДОБРУДЖАНСКИ ПРЕПИСА НА ПАИСИЕВАТА ИСТОРИЯ    
КултураВ петък вечерта от 18 часа в зала "Възраждане" на Художествената галерия в Добрич официално бе открита изложба "На ползу роду болгарскому", като проявата бе част от европейската инициатива "Нощ на музеите".

Пред присъстващите отец Стоян Димов прочете откъс от книжката на Паисий "История славянобългарска", превърнала се във флагман и символ на българщината по време на Възраждането. Пред гостите изпълняващият длъжността директор на Регионалния исторически музей Надежда Иванова сподели, че в експозицията могат да се видят както църковно-славянски книги, така и издания от световната литература, като във всяка една някогашните им собственици са оставяли своя отпечатък и са били своеобразни летописци на времето си. Акцентът в изложбата обаче е първият добруджански препис на "История славянобългарска", направен от отец Георги и по известен като Башкьойския, който се показва за първи път 170 г. след създаването му, отново в Добруджа. Ръкописът се отличава коренно от другите преписи - форматът му е по-голям и няма никаква калиграфия. Наред с него в момента е изложен и вторият добруджански препис, който направиха 404 добричлии и гости на града по инициатива на НЧ "Й. Йовков". Иванова добави, че РИМ - Добрич, ще поиска от Националната библиотека, където се съхранява Башкьойския препис, да ни предоставят дигитално негово копие. До момента ценната книга не е реставрирана и е съхранена в напълно автентичен вид от годината на нейното създаване - 1842 г.
 


Сходни връзки

СЪБРАХА ДВАТА ДОБРУДЖАНСКИ ПРЕПИСА НА ПАИСИЕВАТА ИСТОРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди