изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-01-22 @ 19:14 EET
Окръжен съд – Добрич, назначи втора експертиза по дело на добричлия срещу Прокуратурата    
Ред и сигурностОкръжен съд – Добрич, назначи съдебно-агрономическа експертиза по гражданското дело, образувано по искова молба на 60-годишния Слави Д. Сл. от Добрич в качеството му на физическо лице срещу Прокуратурата на Република България.

Той претендира Прокуратурата да бъде осъдена по Закона за отговорността на държавата и общините да му заплати 2 000 000 лв., представляващи обезщетение за причинени му като физическо лице имуществени вреди за времето от 2000 г. до предявяване на иска на 31.10.2011 г. Основание му дава водено срещу него наказателно производство на Районна прокуратура – Балчик, по-точно незаконно повдигнато му обвинение.

Днес Окръжен съд – Добрич, изслуша вещото лице, изготвило съдебно-икономическа експертиза, за печалбата, която може да се получи от обработваните от Слави Сл. 1600 дка с царевица, слънчоглед, пшеница и рапица за посочения в иска период. Съдът разпита трима свидетели, които разказаха за негативно отношение към ищеца по време на воденето срещу него досъдебно производство и как те и техни близки са развалили договорните си отношения с кооперацията, ръководена от Слави Сл.

Окръжен съд – Добрич, установи, че изисканото досъдебно производство срещу Слави Сл. на Районна прокуратура – Балчик, не е представено по делото. То е приложено като доказателство по дело във Върховния касационен съд за присъденото на Слави Сл. обезщетение за претърпените от него неимуществени вреди от незаконното обвинение.

По искане на адвоката на ищеца съдът допусна да бъде изготвена агрономическа експертиза, която да даде заключение какви култури се сеят в землището, където е обработвал земя Слави Сл., при какъв сеитбооборот и добиви, и реални ли са приходите, изчислени в съдебно-икономическата експертиза.

Съдът остави без уважение искането на Окръжна прокуратура да бъдат разпитани всички - над 20 собственици на земя, сключили договори за аренда със Слави Сл., за да се установи, дали под влияние на информацията за разследване срещу него са развалили договорните си отношения. 

Делото бе отложено за 15.06.2012 г.

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, припомня че според исковата молба на Слави Сл. в периода 1999 – 2000 г. той е обработвал 1600 дка земя в землището на с. Дъбрава. В резултат на привличането му като обвиняем и на продължителното наказателно производство, търговските му партньори и собствениците на земеделски земи, които обработвал, се отдръпнали и не желаели да работят повече с него. От 2000 г., когато преустановил дейността си, до предявяването на иска търпял загуби от печалбата, която би реализирал от отглеждането на пшеница, слънчоглед, царевица и рапица на тези площи.

Ответникът Окръжна прокуратура – Добрич, оспорва основателността и размера на исковата претенция на Слави Сл. Държавното обвинение възразява, че е изтекла 5-годишна давност на претенцията, с която се търсят вреди за времето от 2000 г. Представените по делото арендни договори не подкрепяли твърденията на ищеца, че собствениците на земи, които е обработвал, са се отдръпнали от него и то в резултат на действията на органи на Прокуратурата на РБ. Държавният обвинител подлага на съмнение и твърдението, че Слави Сл. би реализирал печалба от 2 000 000 лв. от отглеждането на посочените от него селскостопански култури.

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, уточнява, че през 2010 г. Окръжен съд осъди Прокуратурата на Република България по Закона за отговорността на държавата и общините да заплати на Слави Сл. сумата от 100 000 лв. ведно със законната лихва, представляваща обезщетение за неимуществени вреди в резултат на продължило за периода 01.02.2000 г. - 28.06.2007 г. незаконно обвинение в извършване на престъпления измама и унищожаване на чужди документи. На 18.03.2011 г. Апелативен съд – Варна, намали обезщетението на 60 000 лв. Предстои Върховният касационен съд да се произнесе по делото.

 

21.05.2012 г.                                            Пресслужба Добрички окръжен съд  

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, назначи втора експертиза по дело на добричлия срещу Прокуратурата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди