изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:38 EEST
Три часа след кошмарния трус (ОБЗОР)    
НовиниСилния земен трус с магнитуд 5,8 степен, който бе регистриран в 02,58 часа тази нощ бе последван от още вторични трусове. Най-силният от тях бе в 04,30 часа, с магнитуд от 4,2 – 4,3 степен, а последният, който се усети чувствително бе в 05.13 Епицентърът е , много блидзо до София, на десет километра запад – югозапад от Перник, между Перник и Рударци. Трусовете се усетиха с различна интензивност в цялата страна, както и в съседните бaлкански държави. Няма пострадали хора.

“Веднага след земетресението се свързах с дежурните сеизмолози, от спешния център 112 обобщават в момента цялата информация за състоянието в страната. Взели сме всички мерки да защитим населението”, коментира 30 минути след най-силния трус пред БЛИЦ премиерът Бойко Борисов.

“Да се надяваме, че няма да удари пак. Според информацията, която разполагам до момента, най-силно земетресението се е усетило между София и Перник. Знам, че хората са в паника, нормално е да се уплашат след толкова силен трус”, съобщи още Бойко Борисов.

Има паднали мазилки, комини, напукани стени. Най-много щети има в Община Перник. Няма опасност за стената на язовир „Студена”. Паника има в Перник.
В България трусът бе усетен най-силно в Перник, София. Сигнали за усетеното земетресение дойдоха от Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Кърджали и много други населени места.

В София масово хората излязоха на улиците след земетресението. Има информация, че се евакуират три блока в Стединтски град и един в Борово.

Няма данни за нарушена пътна инфраструктура, стълбове на електропреносната мрежа в Столична община. До момента в оперативния център на Столична община са постъпили около 20 сигнала за паднали комини, мазилка. Сигналите са предимно от централна градска част, районите на Владая и Мърчаево. Оперативният център на Столична община поддържа непрекъснато връзка със структурите на МВР, Пожарна безопасност и защита на населението.

Най-засегнати са районите около Перник и София, каза Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи.

В момента колегите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) проверяват инфраструктурата.
При БДЖ в момента всичко е в изправност, няма нарушения на линиите. Летищният комплекс е в нормално състояние.

Електропреносната мрежа е в нормално състояние.
Има много обаждания на телефон 112. Има паднали мазилки, комини. По-задълбочени огледи ще може да се направят в светлата част на деня, каза министър Цветан Цветанов.
Към настоящия момент няма пострадали и загинали, което е най-доброто като новина, каза министър Цветан Цветанов.

Областният управител на Перник е свикал кризисен щаб, поддържа се връзка с него. Всички полицейски патрули и екипи на Пожарната са по кварталите, за да окажат помощ на хората, ако е необходимо.

БЧК има готовност там, където е необходимо, да се доставят топли напитки, ако има такива необходимост – каза министър Цветанов.
Премиерът е информиран за всичко, което се предприема от колегите ГДПБЗН, каза министър Цветан Цветанов./  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Три часа след кошмарния трус (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди