изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:32 EET
БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ИЗМЕСТИ КИТАЙ ЗА СКАНДИНАВСКИЯ БИЗНЕС    
НовиниБългарският износ към скандинавските държави като Дания, Норвегия, Швеция, Финландия и Ислания през 2010 година беше 181 милиона евро, което е ръст от 23 процента спрямо 2009 г.




Това каза на проведения българо-скандинавски  бизнес форум генералният почетен консул на Швеция в София и председател на Българо-скандинавската търговска камара Йоран Свенсон. Той посочи още, че вносът в България от скандинавските държави е 279 милиона евро през 2010 г. и бележи спад от 9 процента. Сред скандинавските държави с най-голям дял при вноса у нас е Швеция, която държи 36 процента. Отново тя е държавата, в която се изнасят най-много български продукти – 43 процента от целия ни експорт към скандинавските държави. Двойно увеличение бележи през 2010 г. българският износ за Дания, а голям ръст при вноса у нас бележи Финландия.
За 2011 г. все още има данни от стокообмена само с Швеция и той сочи, че за последните три години износът й към България бележи ръст от 75 процентна и през 2011 г. той е бил 139 милиона евро. За същата година българският експорт към Швеция е бил на стойност 80 млн. евро, като увеличението спрямо 2009 г. е само с 6 млн. евро.
Според Йоран Свенсон, целта на форума в Добрич е да се свържат скандинавските фирми с българските. Той обясни, че скандинавските фирми имат дългосрочни намерения, което е храктерно за техния манталитет – искат сигурност и да са наясно какво правят. Много скандинавски фирми търсят подизпълнители у нас за инженерни продукти. Освен това България е интересна и за текстилната индустрия. „Всички знаем, че Китай е страната, където всички прехвърлят индустрията си, но Китай става скъп”, каза Свенсон. И обясни, че именно това прави България интересна, тъй като тук има знания, които ги няма в Китай. Скандинавските фирми предпочитат България заради сложността на продуктите, а България е атрактивна и поради членството си в ЕС, а също и поради по-краткия и по-евтин транспорт, обясни Йоран Свенсон. Според него, важно е да не се пропусне този момент от българските фирми. Интерес за скандинавските фирми представлява мебелната индустрия у нас. В хранително-вкусовата пък може да се говори за износ на сурови плодове и зеленчуци, а също и за консерви. Според него повече възможности трябва да се търсят и в туристическия бранш, който всяка година  привлича летовници от скандинавските държави.
Целта на форуми като този в Добрич е да се подготви почвата за скандинавските инвеститори тук, които се интересуват от законите, инфраструктурата и бъдещето на своите инвестиции, коментира Йоран Свенсон.
Във форума участваха фирми, които членуват в Българо-скандинавската търговска камара и в Търговско-промишлената палата в Добрич. Гости на откриването му бяха кметът на Добрич Детелина Николова, зам. областният управител Катя Ганова,  председателят на БСТК – Йоран Свенсон и почетният консул на Дания, Норвегия и Швеция – Константин Дараданов.
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ИЗМЕСТИ КИТАЙ ЗА СКАНДИНАВСКИЯ БИЗНЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди