изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:36 EEST
СОФИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ГОНИ БАЛЧИШКИ ФИРМИ    
НовиниТри граждански дела е завел Софийският университет „Св.  Климент Охридски” срещу фирми от Балчик. Делата ще се гледат днес и утре в Районния съд в Балчик. Висшето училище претендира да бъдат осъдени фирмите да освободят и да му предадат заеманата от тях тротоарна площ по улица „Акад. Даки Йорданов” в „Двореца” в Балчик.


Искът срещу „Санси – М” ЕООД е за 10 кв. м тротоарна площ, срещу ЕТ „Косжек – Костадин Костадинов” - за 20 кв. м, а срещу „Дана Нова” ООД – за 6,80 кв. м. Според висшето училище, те са ползвали временно имотите по силата на договори за наем, сключени с ДКИ „КЦ Двореца”.
От Районният съд посочват, че „Двореца”, който е с площ 183 488 кв. м., е публична държавна собственост и с решение на Министерския съвет е предоставен за управление на СУ „Климент Охридски”. Според този правителствен акт поземленият имот не може да се отдава под наем. „Санси – М” ЕООД е представило пред висшето училище контракт за наем, сключен с ДКИ „КЦ Двореца” на 01.04.2011 г. ЕТ „Косжек – Костадин Костадинов” има договор от 2006 г., удължен с анекс в края на 2009 г. „Дана Нова” ООД държи имота по договор за наем от 01.04.2011 г., сключен с ДКИ „КЦ Двореца”.
Според Софийския университет, след като договорите не са вписани в имотния регистър, те не го обвързват. Предвид това висшето училище е отправило едномесечно предизвестие и иска след изтичането му площите да бъдат освободени. До момента те не са предадени на Университета.
Балчишките фирми възразяват срещу тези исковите молби като недопустими и неоснователни. „Санси – М” ЕООД и „Дана Нова” ООД посочват, че ДКИ „КЦ Двореца” е разполагало с правомощието да предоставя от името на държавата част от въпросния имот след проведена тръжна процедура по Закона за държавната собственост. Така за дружествата е възникнало валидно наемно правоотношение с държавата, затова не са налице предпоставките за прекратяването му. Исковата молба на СУ „Св. Кл. Охридски” била подадена извън законовия 6-месечен срок от отнемане на владението от ДКИ „КЦ Двореца”. Двете фирми не спорят, че с решението на Министерския съвет на висшето училище е забранено да извършва стопански дейности и да отдава под наем площи, но смятат, че тази забрана не се отнася за заварените договори за отдаване под наем на части от имота. Дружествата твърдят, че СУ „Св. Кл. Охридски” няма право да иска прекратяване на наемното правоотношение, защото не е страна по този договор. Двете фирми искат съдът да признае като задължителен за висшето училище наемния им договор за срок от 1 година. ЕТ „Косжек – Костадин Костадинов” пък моли съдът да прекрати делото, тъй като собственик на имота е държавата и тя чрез своите представители има право да защити  правата си. Едноличният търговец твърди, че държи обекта на основание на сключен и действащ договор за наем.
 


Сходни връзки

СОФИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ГОНИ БАЛЧИШКИ ФИРМИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди